Animal de companie: Legume și fructe pentru câini?
Salut! Acum că vine primăvara ne putem bucura cu toții de niște gustări sub forma fructelor și a legumelor proaspete.
Articol editat de cristina.rusu, 20 aprilie 2017, 06:00 / actualizat: 20 aprilie 2017, 11:50
M-am gândit să vorbim despre o dietă „proaspătă” și pentru prietenii noștri blănoși – cățeii. După cum mulți dintre noi probabil am aflat deja – câinii adoră gustările! Așa că vă invit să aflăm împreună cinci alimente toxice și sănătoase pentru căței!
1. Avocado – toxic
Cu toate că acesta este un aliment foarte sănătos pentru noi oamenii, pentru prietenii noștri patrupezi este toxic. În urma ingerării cojii sau a miezului poate să apară discomfort stomacal, să fiți atenți însă la sâmburele de avocado. Dacă acesta este mâncat, poate să determine probleme serioase de sănătate (obstrucția intestinală) și recomandăm vizita la un medic veterinar.
2. Ceapa – toxică
Problema cea mai mare cu consumul acestor alimente este efectul pe care le au asupra celulelor roșii. Probabil că patrupezii nu vor fi tentați să consume ceapa sau usturoiul crud, însă acestea pot fi dăunătoare inclusiv în mâncăruri gătite sau sub formă de pudră de exemplu.
Totodată, poate nu se avântă câinele la o ceapă crudă întreagă, însă ceapa verde poate fi tentantă acum primăvara. Semnele intoxicării pot să apară abia la 3-5 zile după ingerare.
Semnele sunt apatia câinelui, sau oboseala rapidă după exerciții ușoare, urina portocalie sau mai roșiatică.
3. Bananele – sănătoase
Bananele pe cât sunt de delicioase pentru noi, cam tot atât și pentru cățeii noștri. Cel puțin Leia le adoră! Acestea pot fi consumate fără grijă, în doze calculate.
Ca orice fruct dulce, acesta are o concentrație crescută de zahăr și abuzul poate duce la probleme de sănătate – până la urmă orice exces devine dăunător.
4. Merele – sănătoase (atenție la sâmburi)
Cam la fel este și cu merele, acestea pot înlocui gustările uscate cu mare ușurință, un-doi pot fi tăiate niște feliuțe. Atenție mare însă, semințele merelor sunt toxice pentru câini.
Desigur, în doze mici, rare și consumate accidental nu sunt atât de toxice – sfatul nostru este să le tăiați de pe felie. Ar mai fi ceva la mere, unii căței pot avea stomacul sensibil și să reacționeze negativ la coaja dură de pe unele mere.
Așa că atenție mare dacă abia experimentați cu acest fruct, dacă coaja va irita stomacul, câinele o va voma – nu este toxic, însă poate creea discomfort.
5. Cireșele sănătoase (atenție la sâmburi)
Și-acum că tot urmează luna mai, Cireșarul anului – haideți să aflăm, oare sunt sănătoase? Ei bine, pot avea câteva beneficii sănătoase precum reducerea problemelor cardiace, a simptomelor de artrită, a riscului de diabet, prevenția cancerului și pot contribui la reglarea ciclurilor de somn – cam la fel ca la noi, oamenii.
Mare atenție la sâmburi, însă – la fel ca și la mere. Sâmburii conțin cianură și sunt extrem de toxici pentru câini.
Sâmburii, alături de frunze și codițele de pe cireșe, trebuie înlăturate, pentru ca patrupedul nostru drag să se bucure de o gustare nu doar delicioasă ci și sănătoasă.
Alte gustări sănătoase: pepenele galben, verde (atenție la sâmburi), spanacul, dovleacul, cartofii dulci, afinele, morcovul.
Myuumm, nu știu voi dar mie sigur mi s-a făcut poftă de niște fructe și legume proaspete!
Sfatul nostru este să înlocuiți gustările ambalate de tip snack-uri, cu câteva feliuțe de fructe sau legume.
În final, recomandarea noastră este să le oferiți cățeilor o dietă echilibrată și variată.
Vă dorim zile frumoase și sănătoase!
Carina Matei/Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.