S-a descoperit o planetă care ar putea fi locuită
Miercuri, 19 aprilie, o nouă planetă şi-a făcut intrarea în cercul foarte limitat de stele care pot adăposti semne de viață dincolo de sistemul solar, potrivit unui studiu publicat în revista „Nature”.
Articol editat de cristina.rusu, 20 aprilie 2017, 15:08
Nu puteam visa o țintă mai bună pentru a întreprinde una dintre cele mai importante cecetări ştiinţifice: căutarea de dovezi ale vieții în altă parte decât pe Pământ, se entuziasmează Jason Dittmann de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică din Cambridge (SUA), co-autorul studiului.
Această minunăţie de planetă numită LHS 1140b şi-a găsit refugiul în jurul unei stele din constelația Cetus, situată la o distanță de 40 de ani lumină (un an lumină este echivalent cu cu 9.460 miliarde de kilometri de pe Pământ).
Ea nu este prima „verişoară” a Terrei pe care au descoperit-o astronomii, dar „are mai multe puncte forte”, a declarat Xavier Bonfils, care mărturiseşte că este „foarte entuziasmat” de descoperire.
Exoplaneta orbitează în zona locuibilă a stelei sale, adică este „la distanța potrivită de steaua-gazdă pentru a permite prezenţa apei în stare lichidă pe suprafața sa, apa fiind indispensabilă vieţii”, explică Jason Dittmann.
Raza sa este de 1,4 ori mai mare decât a Pământului și ea este de şase ori mai masivă, astronomii deducând că este stâncoasă ca Terra.
La ora actuală, pentru a găsi viață, oamenii de știință caută planete asemănătoare Pământului.
Sperăm că această planetă are o atmosferă, adaugă Xavier Bonfils, astronom la Observatorul de Științe ale Universului din Grenoble.
În luna februarie, astronomii au anunțat descoperirea a șapte planete de mărimea Pământului, iar trei dintre acestea ar putea adăposti oceane de apă lichidă şi orbitează în jurul unei stele pitice Trappist-1.
Un sistem promițător în care „LHS 1140b se află în partea de sus a tabloului”.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.