România, fruntașă la abandonul școlar
Rata abandonului şcolar este, în România, printre cele mai mari din Europa, deşi învăţământul gratuit şi accesul la educaţie sunt garantate prin Constituţie. Statisticile arată că procentul se apropie, pentru segmentele primar şi gimnazial, de 19%.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 21 aprilie 2017, 09:24 / actualizat: 21 aprilie 2017, 11:32
Cei mai mulţi copii care decid să renunţe provin din mediul rural. Cel mai adesea cauzele sunt sărăcia şi lipsa educaţiei în familie.
Ministrul Pavel Năstase a atras atenţia că fiecare caz trebuie analizat separat, pentru ca măsurile pentru rezolvarea problemei să ţină cont în mod real de problemele existente în sistem.
Pavel Năstase: „În funcţie de ceea ce diagnosticăm, să luăm măsurile cuvenite spre familie, spre şcoală sau spre alţi factori care influenţează abandonul şcolar. La nivelul Ministreului Educaţiei Naţionale, evident că această formare continuă este absolut necesară, pentru că ne referim strict la calitatea procesului de educaţie.
S-ar putea ca un copil să abandoneze şcoala pentru că nu reuşim prin programul de pregătire să-i capacităm atenţia şi el într-adevăr să intre, să se integreze într-un program educaţional.
Dacă un copil se simte bine la şcoală, va obţine rezultate bune. Dacă se simte bine, nu va abandona şcoala. Dacă nu se simte bine, evident că va fugi de şcoală.”
Radio România Actualități