Ascultă Radio România Cluj Live

Salatele de sezon sunt cele mai pline de vitamine

Este sezonul salatelor făcute din frunze proaspete, pline de vitamine și foarte gustoase. Ce vitamine sunt necesare organismului după o iarnă grea, unde le găsim și cum le preparăm a aflat Alina Nechita.

Salatele de sezon sunt cele mai pline de vitamine

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 22 aprilie 2017, 06:00

După trecerea sezonului rece, organismal nostru are nevoie de o cantitate mare de vitamine și minerale pe care le găsim, mai ales în acestă perioadă, în legumele verzi. Mare parte din frunzele pe care le folosim în salate aduc un aport însemnat de fier.

Acesta se absoarbe mai ales în prezența Vitaminei C și, de aceea, se recomandă stoarcerea a măcar jumătate de lămâie peste salate, înainte de servirea acestora, am aflat de la nutriționistul Alexandra Vlad.

Legumele verzi le putem combina în salate (salată verde, spanac sau rucola). Peste legumele verzi cu o cantitate mare de fier trebuie adăugată lămâie care ajută la absorbția fierului în organism. Nu este obligatoriu să le consumăm sub formă de salate, ci putem să le bem sub formă de smoothie împreună cu fructele.

Legumele pot fi consumate și înăbușite sau sub formă de supă cremă. legumele verzi conțin vitamine, în special Vitamina A care este un puternic antioxidant, ajută la menținerea aspectului tânăr al pielii, la întărirea unghiilor și a părului. Vitamina A o găsim în spanac, iar Vitamina C, în pătrunjel. (Alexandra Vlad)

La Cluj, în piață, spanacul a ajus deja la 3 lei kilogramul. Cei vechi în domeniul comerțului de legume și fructe ne asigură că verdețurile de pe piață sunt 100% românești spune Ruxandra Dobre, comerciant în Piața Agroalimentară din Mihai Viteazu, Cluj-Napoca.

Și noi ca supermarmarketul suntem tot comercianți, dar suntem percepuți ca bișnițari. Cumpărăm de la en gros pe acte venim și vindem în piață. Producătorul dacă pune prețul la spanac 3 lei de exemplu, normal că vi și îl vinzi în piață cu 1 leu în plus ca să scoți o parte care o dai la stat și o parte care o scoți tu.

Angela Zacharis este o clujeancă pasionată de gătit. Căsătorită cu un grec, Angela s-a adaptat foarte repede la bucătăria mediteraneană, în care salatele sunt la loc de cinste.

Aperitivul ideal este o salată. Abia așteptăm să vină primăvara să consumăm ceapă verde, usturoi verde. Italienii au găsit o soluție, pesto. Și noi putem face cu un mixer bun- toate frunzele se amestecă cu un ulei bun de măsline sau parmezan și așa le facem la copii un sendvici bun dimineața, pe o pâine prăjită și chiar și pentru noi.

Ideal în bucătărie este să pui fiecare lucru la locul lui, la sosul de roșii să pui mentă, la salatele cu roșii se pune oregano, poți să faci o salată de cartofi noi, o salată românească cu cartofi noi, ceapă, cu spanac.

Spanacul se poate folosi ca salată verde sau ca aromă. Acum salate sunt foarte multe, cu macaroane, cu ardei, cu carne, fără carne, cu pui… Sunt salate cu boabe, lintea cu roșii chery, cu ceapă verde. Boabe de porumb cu ardei colorați tăiați mărunt. Dacă pregătim o masă cu salate vom avea o masă foarte frumos colorată. 

În salată, ciorbă sau tocănițe, verdețurile ne îmbunătățesc alimentația și aduc suplimentul de vitamine după care tânjește organismal nostru proaspăt ieșit din iarnă.

 

Alina Nechita

Avem un castel, ce facem cu el?
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?
Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 16:33

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj, prin-un eveniment denumit sugestiv „Călătorie între...

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu
Studenții UBB, campioni mondiali în SUA
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 10:21

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA

Patru studente de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au câștigat o renumită competiție internațională de business organizată în...

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA
Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă
Reportaje miercuri, 15 ianuarie 2025, 00:00

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă

Avem aproape 900 de mii de persoane cu dizabilităţi în România, pentru care accesul la cultură este un fenomen insular. Iniţiative există,...

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă
Reportaje marți, 14 ianuarie 2025, 11:14

Clujul și presa interbelică

Am intrat pentru prima oară în subsolul marii biblioteci care adăpostește o adevărată comoară. Este o vastă colecție de presă scrisă, pe...

Clujul și presa interbelică
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi