Ascultă Radio România Cluj Live

Salatele de sezon sunt cele mai pline de vitamine

Este sezonul salatelor făcute din frunze proaspete, pline de vitamine și foarte gustoase. Ce vitamine sunt necesare organismului după o iarnă grea, unde le găsim și cum le preparăm a aflat Alina Nechita.

Salatele de sezon sunt cele mai pline de vitamine

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 22 aprilie 2017, 06:00

După trecerea sezonului rece, organismal nostru are nevoie de o cantitate mare de vitamine și minerale pe care le găsim, mai ales în acestă perioadă, în legumele verzi. Mare parte din frunzele pe care le folosim în salate aduc un aport însemnat de fier.

Acesta se absoarbe mai ales în prezența Vitaminei C și, de aceea, se recomandă stoarcerea a măcar jumătate de lămâie peste salate, înainte de servirea acestora, am aflat de la nutriționistul Alexandra Vlad.

Legumele verzi le putem combina în salate (salată verde, spanac sau rucola). Peste legumele verzi cu o cantitate mare de fier trebuie adăugată lămâie care ajută la absorbția fierului în organism. Nu este obligatoriu să le consumăm sub formă de salate, ci putem să le bem sub formă de smoothie împreună cu fructele.

Legumele pot fi consumate și înăbușite sau sub formă de supă cremă. legumele verzi conțin vitamine, în special Vitamina A care este un puternic antioxidant, ajută la menținerea aspectului tânăr al pielii, la întărirea unghiilor și a părului. Vitamina A o găsim în spanac, iar Vitamina C, în pătrunjel. (Alexandra Vlad)

La Cluj, în piață, spanacul a ajus deja la 3 lei kilogramul. Cei vechi în domeniul comerțului de legume și fructe ne asigură că verdețurile de pe piață sunt 100% românești spune Ruxandra Dobre, comerciant în Piața Agroalimentară din Mihai Viteazu, Cluj-Napoca.

Și noi ca supermarmarketul suntem tot comercianți, dar suntem percepuți ca bișnițari. Cumpărăm de la en gros pe acte venim și vindem în piață. Producătorul dacă pune prețul la spanac 3 lei de exemplu, normal că vi și îl vinzi în piață cu 1 leu în plus ca să scoți o parte care o dai la stat și o parte care o scoți tu.

Angela Zacharis este o clujeancă pasionată de gătit. Căsătorită cu un grec, Angela s-a adaptat foarte repede la bucătăria mediteraneană, în care salatele sunt la loc de cinste.

Aperitivul ideal este o salată. Abia așteptăm să vină primăvara să consumăm ceapă verde, usturoi verde. Italienii au găsit o soluție, pesto. Și noi putem face cu un mixer bun- toate frunzele se amestecă cu un ulei bun de măsline sau parmezan și așa le facem la copii un sendvici bun dimineața, pe o pâine prăjită și chiar și pentru noi.

Ideal în bucătărie este să pui fiecare lucru la locul lui, la sosul de roșii să pui mentă, la salatele cu roșii se pune oregano, poți să faci o salată de cartofi noi, o salată românească cu cartofi noi, ceapă, cu spanac.

Spanacul se poate folosi ca salată verde sau ca aromă. Acum salate sunt foarte multe, cu macaroane, cu ardei, cu carne, fără carne, cu pui… Sunt salate cu boabe, lintea cu roșii chery, cu ceapă verde. Boabe de porumb cu ardei colorați tăiați mărunt. Dacă pregătim o masă cu salate vom avea o masă foarte frumos colorată. 

În salată, ciorbă sau tocănițe, verdețurile ne îmbunătățesc alimentația și aduc suplimentul de vitamine după care tânjește organismal nostru proaspăt ieșit din iarnă.

 

Alina Nechita

Cinci clujeni, trei mașini ARO și o aventură impresionantă! | FOTO
Reportaje duminică, 9 februarie 2025, 00:00

Cinci clujeni, trei mașini ARO și o aventură impresionantă! | FOTO

Cinci clujeni, cu trei maşini Aro vechi de peste 20 de ani au luat parte la o o aventură impresionantă in care au parcurs 9.000 de kilometri....

Cinci clujeni, trei mașini ARO și o aventură impresionantă! | FOTO
TikTok-ul și ale lui provocări… periculoase
Reportaje joi, 6 februarie 2025, 13:18

TikTok-ul și ale lui provocări… periculoase

Faceboook, Instagram, TikTok sunt doar câteva din rețele de socializare care sunt nelipsite din viața noastră. În timp ce aceste platforme...

TikTok-ul și ale lui provocări… periculoase
Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Reportaje miercuri, 5 februarie 2025, 17:22

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit

Anul trecut, Sibiul a fost ales de către oameni în top trei cele mai bune locuri unde te poți stabili, alături de Brașov și Cluj Napoca....

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!