Salatele de sezon sunt cele mai pline de vitamine
Este sezonul salatelor făcute din frunze proaspete, pline de vitamine și foarte gustoase. Ce vitamine sunt necesare organismului după o iarnă grea, unde le găsim și cum le preparăm a aflat Alina Nechita.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 22 aprilie 2017, 06:00
După trecerea sezonului rece, organismal nostru are nevoie de o cantitate mare de vitamine și minerale pe care le găsim, mai ales în acestă perioadă, în legumele verzi. Mare parte din frunzele pe care le folosim în salate aduc un aport însemnat de fier.
Acesta se absoarbe mai ales în prezența Vitaminei C și, de aceea, se recomandă stoarcerea a măcar jumătate de lămâie peste salate, înainte de servirea acestora, am aflat de la nutriționistul Alexandra Vlad.
Legumele verzi le putem combina în salate (salată verde, spanac sau rucola). Peste legumele verzi cu o cantitate mare de fier trebuie adăugată lămâie care ajută la absorbția fierului în organism. Nu este obligatoriu să le consumăm sub formă de salate, ci putem să le bem sub formă de smoothie împreună cu fructele.
Legumele pot fi consumate și înăbușite sau sub formă de supă cremă. legumele verzi conțin vitamine, în special Vitamina A care este un puternic antioxidant, ajută la menținerea aspectului tânăr al pielii, la întărirea unghiilor și a părului. Vitamina A o găsim în spanac, iar Vitamina C, în pătrunjel. (Alexandra Vlad)
La Cluj, în piață, spanacul a ajus deja la 3 lei kilogramul. Cei vechi în domeniul comerțului de legume și fructe ne asigură că verdețurile de pe piață sunt 100% românești spune Ruxandra Dobre, comerciant în Piața Agroalimentară din Mihai Viteazu, Cluj-Napoca.
Și noi ca supermarmarketul suntem tot comercianți, dar suntem percepuți ca bișnițari. Cumpărăm de la en gros pe acte venim și vindem în piață. Producătorul dacă pune prețul la spanac 3 lei de exemplu, normal că vi și îl vinzi în piață cu 1 leu în plus ca să scoți o parte care o dai la stat și o parte care o scoți tu.
Angela Zacharis este o clujeancă pasionată de gătit. Căsătorită cu un grec, Angela s-a adaptat foarte repede la bucătăria mediteraneană, în care salatele sunt la loc de cinste.
Aperitivul ideal este o salată. Abia așteptăm să vină primăvara să consumăm ceapă verde, usturoi verde. Italienii au găsit o soluție, pesto. Și noi putem face cu un mixer bun- toate frunzele se amestecă cu un ulei bun de măsline sau parmezan și așa le facem la copii un sendvici bun dimineața, pe o pâine prăjită și chiar și pentru noi.
Ideal în bucătărie este să pui fiecare lucru la locul lui, la sosul de roșii să pui mentă, la salatele cu roșii se pune oregano, poți să faci o salată de cartofi noi, o salată românească cu cartofi noi, ceapă, cu spanac.
Spanacul se poate folosi ca salată verde sau ca aromă. Acum salate sunt foarte multe, cu macaroane, cu ardei, cu carne, fără carne, cu pui… Sunt salate cu boabe, lintea cu roșii chery, cu ceapă verde. Boabe de porumb cu ardei colorați tăiați mărunt. Dacă pregătim o masă cu salate vom avea o masă foarte frumos colorată.
În salată, ciorbă sau tocănițe, verdețurile ne îmbunătățesc alimentația și aduc suplimentul de vitamine după care tânjește organismal nostru proaspăt ieșit din iarnă.
Alina Nechita