Oceanul Arctic, fundătură pentru deșeurile de plastic plutitoare
Oceanul Arctic este o adevărată fundătură pentru resturile de plastic plutitoare din Atlanticul de Nord, au conchis oamenii de știință, care avertizează împotriva riscurilor legate de poluarea unui ecosistem unic.
Articol editat de cristina.rusu, 23 aprilie 2017, 15:00
Un nou studiu, publicat în revista „Science Advances”, confirmă faptul că obiectele şi materialele de plastic sunt răspândite din abundenţă în apele din estul Groenlandei și în nordul Scandinaviei, chiar dacă aceste zone sunt slab populate. Deșeurile, în mod normal, nu ar trebui să fie într-o cantitate atât de mare.
Aceste observaţii arată importanța unei bune gestionări a colectării deșeurilor de plastic, căci, odată ajunse în ocean, destinația lor poate fi imprevizibilă, susţin autorii studiului.
Mările semi-închise, cum ar fi Marea Mediterană, au marginile puternic poluate de deşeuri de plastic. Dar asemenea acumulări nu erau de așteptat la nişte latitudini polare slab populate.
În 2013, în timpul expediției Tara Oceans efectuată cu o goeletă științifică franceză, cercetătorii, printre care s-a aflat şi Andrés Cózar, un om de știință de la Universitatea din Cadiz (Spania), au adunat cu plase de pescuit resturile de plastic.
O mare parte din Oceanul Arctic a fost nepoluată de aceste bucăți de plastic, precizează studiul. Dar, în schimb, aceste deşeuri erau foarte abundente în apele din jurul Groenlandei și în Marea Barents din nordul Norvegiei și vestul Rusiei.
Potrivit acestor cercetători, ar exista sute de tone de deșeuri și fragmente de plastic plutitoare la suprafață, fără a le lua în calcul pe cele aflate deja pe fundul mării. Proporția anumitor tipuri de reziduuri în probele colectate de membrii expediției îi face pe aceştia să creadă că ele vin de departe, cum ar fi coasta europeană de nord, din Marea Britanie și din estul Statelor Unite ale Americii.
O parte din aceste deșeuri ar putea proveni de la nave din apele locale, potrivit cercetătorilor. Ei au urmărit calea deșeurilor de plastic în Oceanul Atlantic de Nord, cu 17.000 de geamanduri conectate prin satelit.
Observațiile au confirmat faptul că această poluare către regiunile polare a urmat un curent numit circulație termohalină.
Potrivit studiului, resturile de plastic din regiunea arctică reprezintă în prezent mai puțin de 3% din totalul mondial, dar numărul lor ar putea continua să crească odată cu curentul oceanic.
Se estimează că aproximativ 8 milioane de tone de plastic sunt deversate anual în oceane, potrivit unui studiu publicat în 2015 în revista „Science”.
Oamenii de știință cred că ar putea fi până la 110 milioane de tone de deșeuri de plastic în oceane. De asemenea, se pare că fragmente mici din plastic sunt absorbite de pești și alte specii marine, fără să se cunoască efectele asupra sănătății acestora şi nici asupra celor care le mănâncă.
Oamenii de știință sunt de părere că aceste deșeuri de plastic se acumulează în special în vortexuri subtropicale formate de marile curente care converg în mijlocul bazinelor oceanice. Dar, de fapt, se pare că doar 1% din această poluare cu plastic este concentrată în aceste vârtejuri mari și în alte locuri de la suprafața oceanelor.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.