Știți care sunt cele mai scumpe trenuri din lume?
Ca să te plimbi cu unele trenuri nu este chiar atât de simplu. Biletele de călătorie la acestea sunt extraordinar de scumpe comparativ cu alte trenuri, dar rezonabile dacă este vorba de cea mai memorabilă aventură a vieţii.
Articol editat de cristina.rusu, 23 aprilie 2017, 12:00
De asemenea, iubitorii de aventuri sunt nevoiţi să aştepte cu lunile ca să prindă un loc în aceste trenuri, o parte din ele circulând doar o singură dată pe an.
1. ORIENT EXPRESS
Acest tren a devenit o sursă de inspirație și locul acţiunilor din romanele lui Graham Greene, Sidney Sheldon, Ian Fleming și Veronica Henry. Iar majoritatea oamenilor îl cunosc datorită romanului „Crima din Orient Express” de Agatha Christie.
Se spune că un incident similar a avut loc în anul 1929, atunci când trenul a fost prins într-o furtună de zăpadă.
Orient Express a început să circule în anul 1883 între Istanbul şi Paris. Acesta este primul traseu feroviar, care uneşte Occidentul de Orient. Iar Orient Express este primul tren în care în fiecare compartiment a apărut o încăpere cu apă caldă și rece.
La bordul trenului Orient Express este interzisă purtarea bluejeans-ilor, iar luarea cinei în vagonul restaurant necesită un cod vestimentar strict: rochii de seară, smokinguri şi papioane.
Din anul 1977, când trenul a fost scos de pe şine, vagoanele acestuia au fost cumpărate de James Sherwood, care a plătit alte 16 milioane de dolari pentru a reconstrui şi a repune în circulaţie 35 de noi vagoane în întreaga Europă.
Trasee recomandate: Londra-Veneţia, Veneţia-Paris, Bruxelles-Veneţia, Istanbul-Bucureşti-Budapesta-Veneţia.
Preţul unui bilet porneşte de la 929 de lire sterline.
2. EASTERN & ORIENTAL EXPRESS
Trenul Eastern & Oriental Express a fost construit în Japonia în anul 1973, pentru a uni Auckland de Wellington, în Noua Zeelandă.
Două decenii mai târziu, designerii care au lucrat la Orient Express l-au transformat complet, reconstruind trenul în stilul colonial al anilor 1920. Acum, trenul de pasageri Eastern & Orient Express, care seamănă cu un hotel de cinci stele, circulă din Singapore, prin Malaezia, până la Bangkok.
Traseele recomandate: Singapore-Bangkok sau Bangkok-Singapore, Kuala Lumpur-Bangkok sau Bangkok-Kuala Lumpur, traseul „Fables Of The Peninsula” şi cursa de Anul Nou Singapore-Bangkok.
Preţul unui bilet porneşte de la 1775 de lire sterline.
3. EXPRESS BLUE TRAIN
Africa de Sud, unde pot fi admirate antilope, girafe și bivoli, care pasc în savanele Parcului Național Kruger.
Pasagerii acestui tren sunt întâmpinaţi cu interioare istorice şi mobilier elegant, mobilier elegant, cu băi de marmură în fiecare compartiment, un bogat program de divertisment pen întregul trase și delicioase feluri de mâncare preparate de un bucătar-șef.
Preţul unui bilet de călătorie porneşte de la 740 de dolari.
4. THE GOLDEN CHARIOT
The Golden Chariot Express este unul din cele mai frumoase trenuri de pasageri, creat după modelul „Expresului albastru” al reginei Angliei.
Stilul victorian, eleganţa şi serviciile de primă clasă fac ca trenul să fie ca un hotel pe roţi, care răspunde celor mai rafinate gusturi.
Acest tren circulă în sudul Indiei şi este unul din puţinele trenuri care are un centru spa.
Trasee: Southern Splendour (Bangalore – Chennai – Mahabalipuram – Pondicherry – Tiruchirappalli – Thanjavur – Madurai – Kanyakumari – Trivandrum – uzinele Kerala – Kochi – Alleppi – Bangalore)
sau Pride Of The South (Bangalore – Kabini – Mysore – Hassan – Hospet – Badami – Goa – Bangalore)
Preţul unui bilet porneşte de la 5.730 de dolari.
5. ROVOS RAIL EXPRESS
Majoritatea vagoanelor acestui tren au fost asamblate în anul 1911 în Europa ca un mijloc de transport al familiei regale. Decenii mai târziu, o companie a decis să refacă garnitura şi să lanseze trenurile la clasa lux, transformându-le într-o nouă atracţie pentru oamenii bogați.
Pasagerilor le sunt puse la dispoziţie preparate din carne de animale sălbatice și specialități din bucătăria africană. Iar în capătul trenului există un vagon cu panoramă deschisă de unde pot fi admirate peisajele mirifice.
Traseele recomandate: Pretoria – Parcul Kruger, Cape Town – George (călătorie în zona turistică populară Garden Route), Pretoria – Victoria Falls, Pretoria – Cape Town, Pretoria – Dar es Salaam (Tanzania), însă această călătorie durează 13 zile şi este posibilă doar o dată pe an.
Preţul unui bilet porneşte de la 1.200 de dolari.
6. ROYAL SCOTSMAN EXPRESS
Royal Scotsman Express este cel mai confortabil tren de pasageri, care circulă prin Scoția.
Unul din vagoanele acestui tren a fost transformat într-un centru spa, iar altul – într-un vagon cu vedere panoramică în stilul epocii edwardiene. În preţul biletului sunt incluse şi vizite la castele istorice, la fabrici de whisky și degustări, excursii şi jocuri tradiţionale scoţiene.
Trasee recomandate: Pe lângă traseul clasic, există, de asemenea, un traseu gastronomic, un traseu pentru iubitorii de whisky şi un traseu prin Highlands.
Preţul unui bilet porneşte de la 2.350 de lire sterline.
7. THE MAHARAJA’S EXPRESS
The Maharaja’s Express este cel mai scump tren de pasageri din Asia şi este o copie a palatului regal indian, adaptat la curse lungi. Fiecare pasager are propriul valet, gata să-l ajute 24 de ore pe zi, iar programul călătoriei include momente de divertisment, spectacole artistice și excursii cu ghid la cele mai importante atracții de-a lungul traseului.
Traseele recomandate: din cele 6 trasee ale trenului, cele mai populare sunt The Indian Panorama, The Indian Splendour și The Heritage of India.
Preţul unui bilet porneşte de la 6.840 de dolari.
8. TRENUL „RUSIA IMPERIALĂ”
Trenul „Rusia Imperială” este cel mai renumit și mai luxos tren, care circulă de la Moscova până la Beijing, prin Mongolia. „Imperial Rusia” circulă doar o dată şi are un interior unic.
Vagoanele au fost reconstruite după un proiect al trenului, în care călătorea familia regală.
Pentru călătorii moderni sunt pregătite excursii și programe de divertisment care aduc la cunoştinţa oaspeţilor străini despre viaţa din Rusia: cursuri de gătit, lecții de cântat la instrumente naționale rusești, ateliere de lucru și multe altele.
Traseele recomandate: Moscova-Beijing sau Beijing-Moscova, Vladivostok-Moscova sau Moscova-Vladivostok, Ulan Bator-Moscova sau Moscova-Ulan Bator.
Preţul unui bilet porneşte de la 4.900 de euro.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.