Jurnal de părinte: Cunoașteți-vă copilul!
Pentru ca un copil să aibă propria lui identitate, are nevoie să fie acceptat ca fiind diferit de noi părinții. Pare simplu și banal, însă, pentru mulți părinți este o mare încurcătură și confuzie. Primul pas este să îl cunoști.
Articol editat de cristina.rusu, 26 aprilie 2017, 11:15
Care este temperamentul lui, despre care voi vorbi în emisiunile viitoare biologia lui, care sunt nevoile lui în funcție de vârsta și preocupările lui. Faceți diferența între d-voastră și copil, sunteți diferiți. Nu creați o relație de simbioză cu copilul. Respectați diferențele și granițele.
Copilul nu s-a născut ca să va satisfacă propriile d-voastră nevoi emoționale și așteptări. Copilul d-voastră are nevoie de atenția și prezența d-voastră emoțională și fizică pentru a se dezvolta, pentru a evolua și acest lucru in timp, răbdare și multă cunoaștere din partea d-voastră.
Adesea părinții au așteptări care au legătură cu nevoile lor și mai puțin cu nevoile copilului lor. Un exercițiu de imaginație ne ajută, să vă imaginați cum ați vrea să fie copilul d-voastră la vârsta adultă? Un adult onest, responsabil, care își trăiește viața cu pasiune și are relații sănătoase? Dar diferit de d-voastră, face altă muncă, îl sau o relaxează altceva, are o altă filosofie de viață decât d-voastră. Nu trăiește să vă mulțumescă sau să vă împlinească visele și fanteziile.
Pentru asta este nevoie să îi oferiți acele experiențe de viață care să îl învețe onestitatea, curajul, empatia și responsabilitatea față de el și față de ceilalți. Cât de mult control și ce alegeri face el pentru viața lui, și cât și unde d-voastră alegeți în numele lui. Cât de sigur pe el îl simțiți și cât de ușor sau nu face alegeri. Cât de autonom este.
Cum reacționează când este stresat sau neliniștit sau îngrijorat? Cum face față? Vă cere ajutorul? Vorbește despre suferințele lui cu d-voastră? Mulți adulți trăiesc cu regretul că nu au vorbit cu părinții despre multe din durerile și problemele lor. Și-ar fi dorit să poată vorbi.
Când suntem vulnerabili, deschiși, când ne este greu și împărtășim atunci primim alinare și simțim că nu suntem singuri și că putem avea încredere în noi, că este în regulă să te simți vulnerabil, temător, să îți fie frică sau să te simți trist și furios. Părintele este prezent alături de tine. Și te cunoaște.
Cunoașterea înseamnă iubire. Pentru adulți, iubire fără cunoaștere nu este posibil, pot fi doar dorințe sau fantezii.
Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.