Optimismul este o eroare a creierului
Optimismul permanent este o caracteristică umană cu adevărat unică – tindem să credem că lucrurile sunt mai bune decât sunt în realitate şi că efectele negative nu vor exista.
Articol editat de cristina.rusu, 27 aprilie 2017, 06:00
Ar fi logic ca oamenii să-şi modifice aceste aşteptări, atunci când se lovesc de realitatea crudă.
Cu toate acestea, majoritatea optimiştilor nu o fac, ba chiar mai mult există şi persoane care văd numai plusuri într-o situaţie foarte gravă.
Cine este vinovat de această gândire ? Conform unui studiu recent, creierul nostru.
De o lungă perioadă de timp, oamenii de știință încearcă să descopere motivul psihologic pentru acest comportament, pentru că atitudini de genul „Mie nu mi se poate întâmpla“ sau „Anul acesta lucrurile se vor îmbunătăți“, ne pot face rău de fapt.
O echipă de cercetători din Anglia și Germania au realizat un studiu în acest sens. Cercetătorii au oferit participanților o listă cu 80 de situații negative din viaţă, inclusiv boala Alzheimer, concedierea, infidelitatea și așa mai departe.
Fiecare dintre aceştia au fost rugaţi să răspundă care este probabilitatea ca aceste lucruri să li se întâmple şi lor. Ulterior, li s-a comunicat cât este de real să experimenteze aceste lucruri.
În cele din urmă, participanții au fost rugați din nou să determine probabilitatea de a avea experienţe negative. Între timp, oamenii de ştiinţă au monitorizat îndeaproape activitatea creierului subiecţilor.
Oamenii care aflau că probabilitatea de a li se întâmpla aceste lucruri negative era mică, tindeau să-şi schimbe răspunsul iniţial.
Pe de altă parte, atunci când lucrurile erau mai grave decât era de așteptat, participanții continuau să dea răspunsul iniţial.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.