Painting / Now – expoziție de pictură, la Bistrița
Universitatea de artă și design din Cluj Napoca în colaborare cu Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, organizează în perioada 28 Aprilie – 30 Mai, expoziţia ”PAINTING / NOW” a Departamentului de Pictură din cadrul UAD Cluj-Napoca.
Articol editat de cristina.rusu, 27 aprilie 2017, 13:09
În expoziţie se vor regăsi o serie de lucrări de pictură aparţinând cadrelor didactice ce expun alături de câțiva dintre masteranzii și doctoranzii departamentului.
Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 28 aprilie, ora 18.00, în cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Str. G-ral Grigore Bălan, Nr. 19, Bistrița.
Evenimentul marchează startul unei colaborări între cele două instituții de cultură, unde proiectul coordonat de Profesorul Universitar Doctor Ioan Sbârciu alături de colaboratorii săi și de artiştii Alexandra Ioana Șerban, Anca Bodea, Andrei Ciurdărescu, István Betuker, Cristian Gabriel Lăpușan, Gagyi Botond, Ioana Olăhuț, Ioana Alexandra Popa, István Kudor Duka, Dan Măciucă, Mihai Guleș, Valentin Marian Ionescu și Veres Szabolcs, profesori, doctoranzi și masteranzi ai Universităţii de Artă și Design din Cluj-Napoca, onorează momentul inaugurării Complexului Muzeal Judeţean Bistrița-Năsăud după vasta reabilitare din perioada 2015-2017.
Ioan Sbârciu, preşedintele Senatului Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca a reuşit să construiască în peisajul cultural contemporan, împreună cu echipa universităţii, brandul ”Școala de la Cluj”, sintagmă care uneşte simbolic o mișcare ce aduce în atenţia publicului un potențial artistic de mare rezonanță națională și internațională. Fenomen artistic fără precedent în pictura din România, acest adevărat curent contemporan este caracterizat de revalorizarea reprezentării picturale figurative, recunoscut fiind de presa internaţională de specialitate ca emblematic pentru arta secolului XXI.
În acest context, expoziția ”PAINTING / NOW” de la Bistrița devine un pretext de a aduna și a compara o parte a potențialului de creație generat de universitatea clujeană. Expresiile plastice multiplicate prin performanțele individuale ale artiștilor se plasează sub semnul „dimensiunilor progresive” și al descoperirii unor spațialități și sensibilități suplimentare față de universul cotidian prin intermediul artei picturii.
Într-un dialog rafinat între figurativ și non-figurativ, lucrările invită publicul să pătrundă în universuri subiective ce repoziționează și problematizează atât natura individului contemporan, cât și contextul peisajului devoalat în contemporaneitate.
Expoziţia va ramâne deschisă publicului în perioada 28 aprilie – 30 mai 2017, între orele 10:00 – 18:00.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.