Redeschiderea oficială a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud vor marca la sfârșitul acestei săptămâni “65 de ani de viață muzeistică la Bistrița”, un eveniment care va pune în valoare rezultatele proiectului de reabilitare a clădirii monument de pe strada Gen. Grigore Bălan nr 19 din Bistrița și la care va participa și ministrul culturii, Ioan Vulpescu.
Articol editat de cristina.rusu, 27 aprilie 2017, 13:51
Evenimentul face parte din cadrul proiectului “Concept de amenajare, funcționare și revitalizare a unor spații interioare și curții Muzeului Județean Bistrița-Năsăud”, inițiat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și finanțat cu 1,5 milioane de euro din fonduri norvegiene.
S-au făcut lucrări majore la șarpantă, s-a reabilitat secția de istorie naturală, s-a amenajat subsolul clădirii. Am făcut o sală de tezaur, plus că am igienizat, cosmetizat, rearanjat expozițiile de bază în celelalte trei secții importante ale instituției. (managerul Alexandru Gavrilaș).
Fostă cazarmă habsburgică construită la sfârşitul secolului XIX, clădirea monument a Complexului Muzeal Județean beneficiază de o curte interioară de 1,3 ha, care a fost transformată spectaculos.
Curtea interioară a fost compartimentată, dacă pot spune așa, în trei părți funcționale: zona din apropierea intrării va fi un spațiu în care vom organiza acțiuni culturale în aer liber; spațiul central este amenajat cu fântâni arteziene, cascade și cu copaci exotici, care vor înflori special în diferite perioade ale anului, dar și cu bănci, pentru recreere și cu acces la internet.
De altfel, întreg spațiul interior va fi un pietonal cu acces din ambele părți ale muzeului. Mai avem și partea din spate, cu cele două căsuțe tradiționale și biserica din lemn, în care vom face lunar, sau tot la două luni, târguri. (Alexandru Gavrilaș)
Odată cu finalizarea acestui proiect de reabilitare, complexul muzeal bistrițean va beneficia de un foarte frumos spațiu expozițional, după ce subsolul boltit al clădirii a fost recuperat, iar acum este gazda unei expoziții Dali.
Spațiul exista, dar era un depozit administrativ. Este o structură boltită, din cărămidă, foarte frumos realizată și în care acum s-a amenajat un spațiu expozițional și pentru alte evenimente, foarte elegant.
Fiind nou amenajat, am vrut să aducem în el o expoziție reprezentativă pentru arta europeană și am beneficiat de o colecție a unui colecționar german, Thomas Emerling, care are origini în zona noastră și s-a stabilit de câțiva ani la Cluj-Napoca, unde a adus toate colectiile sale: Rembrandt, Dürer , Matisse ș.a.
Noi am optat pentru o expoziție Salvador Dali, din ciclul „Biblia sacră”. Dintre cele 101 scene ilustrate de Dali pentru această ediție, Thomas Emerling deține 40 de lucrări, care vor fi expuse aici, cu ocazia redeschiderii muzeului bistrițean. (Corneliu Gaiu, director Muzeul Bistrița)
Redeschiderea oficială a Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud va avea loc vineri, 28 aprilie, la ora 15.00, în prezența ministrului culturii Ioan Vulpescu.
Sâmbătă, în curtea interioară a muzeului va avea loc și un festival al balmoșului transilvan.
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.