Istoria Clujului reflectată în Arhivele Bibliotecii Central Universitare – ep.23
Întâlnirea din weekend-ul acesta cu domnul Felix Ostrovschi, de la Biblioteca Centrală Universitară, ne aduce un prilej de bucurie prin vestea care ne-o transmite din toamna anului 1921, veste care pe suferinzi şi nu numai îi anunţă că în oraşul nostru se va înfiinţa un Laborator şi un cabinet dentar, în care funcţionarii, studenţii şi elevii vor avea o reducere de 30% pentru orice lucrări, iar, în general, preţurile de reparare a danturei vor scădea considerabil.
Articol editat de cristina.rusu, 29 aprilie 2017, 06:00
Venirea acestui laborator, pe lângă alte binefaceri din punctul de vedere medical, va aduce după sine şi un mijloc extrem de eficace pentru înfrânarea speculei, pe care o fac lucrătorii tehnicei dentare. [„Gazeta Ardealului”, Cluj-Napoca, 16 octombrie 1921].
Despre ce fel de speculă vorbeşte materialul, despre condiţiile în care va funcţiona acest laborator şi multe altele vom afla în minutele petrecute în ascultare.
Dar, fiind în pragul sărbătoririi muncii, pe data de 1 mai, dialogul dintre Tudor Runcanu şi Felix Ostrovschi nu a putut evita şi subiectul muncii, oprindu-se asupra caracteristicii muncii la clujenii interbelici, dar şi asupra felului în care era sărbătorită această zi a muncitorimii din anii `30, în mai multe colţuri ale lumii.
Tudor Runcanu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.