Un râu din Canada, ”furat” de schimbările climatice
Schimbările climatice modifică geografia şi hărțile lumii, iar uneori schimbarea este atât de bruscă încât se produce de la un an la altul.
Articol editat de cristina.rusu, 1 mai 2017, 12:00
Aşa cum s-a întâmplat la Yukon, în Canada, unde a dispărut un râu întreg, după cum atestă două fotografii făcute de satelitul ”Sentinel 2” al Agenției Spațiale Europene, imagini incluse într-un studiu realizat de universitatea Washington Tacoma şi publicat în ultimele zile în revista ”Nature Geoscience” .
Prima imagine este din 4 octombrie 2015 și arată tendința râului Slims, care de secole direcţionează spre Marea Bering apele rezultate din topirea ghețarilor Kaskawulsh. La 4 octombrie 2016 în schimb, peisajul se schimbă radical.
Ghețarul, care a regresat cu aproape doi kilometri în ultimul secol, nu mai este capabil să alimenteze râul Slim, astfel încât vechea albie a secat, iar râul a ales o alta, îndreptându-se acum spre Kaskawulsh River şi vărsându-se apoi, la sud, în Golful Alaska.
Pentru a explica ce s-a întâmplat, cercetătorii au folosit un termen extrem de eficient: pirateria, adică furtul unui râu.
Geologii sunt obişnuiţi cu pirateria râurilor, anume cu capturarea unui curs de apă de către altul, proces care poate fi cauzat de o modificare a scoarței terestre, de o alunecare de teren sau de un fenomen de eroziune. Numai că din ceea ce ştim noi, nimeni nu a văzut un fenomen asemănător în timpul vieții noastre a spus Dan Shugar, coordonatorul studiului, explicând faptul că retragerea ghețarului a săpat un canion de 30 de metri, care a schimbat direcția de curgere a apelor.
Semnalarea Universităţii din Washington Tacoma soseşte la puţine zile după alarma lansată în revista ”Nature Climate Change” de o echipă de cercetători britanici, suedezi și norvegieni.
Oamenii de ştiinţă avertizează că în cazul în care temperatura globală ar crește cu 2° C faţă de perioada preindustrială s-ar dezgheţa 6,6 milioane de kilometri pătrați, echivalentul a peste 40% din permafrost, solul înghețat care conține cantități mari de metan, un gaz cu puternic efect de seră.
Iar dacă acordul privind schimbările climatice de la Paris (care intenționează să mențină creșterea temperaturii sub 2 grade) nu este respectat, prejudiciul ar putea fi mult mai mare și încălzirea globală ar fi puternic accelerată.
link poza : http://www.repstatic.it/content/nazionale/img/2017/04/18/113431530-d4e6f065-f45a-415d-8eb6-60688944d7af.jpg/
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.