Muncă pe nimic aici sau cules de căpșuni în străinătate?
Salariile foarte mici din România i-au împins pe foarte mulți oameni să găsească surse alternative de venit pentru a pune un ban deoparte. Una dintre aceste alternative este și munca sezonieră.
Articol editat de , 2 mai 2017, 13:26 / actualizat: 8 mai 2017, 12:26
Pentru o astfel de experiență, aceștia sunt nevoiți să își lase serviciul și viața de familie și să plece în străinătate. Un astfel de exemplu este și Constantin Haidău, din localitatea sibiană Cristian, care are un serviciu de sezon de șapte ani și se declară foarte mulțumit. Cu acte în regulă, an de an își petrece două luni culegân căpșuni în Germania, timp în care este în concediu fără plată în România.
Condițiile de muncă sunt de nota 10, avem cazare, mâncare. Mi-am dus copilul, ginerele, un prieten, eu am deja 50 de ani și totuși rezist. Îți iei două luni liber fără plată și mergi și faci un ban. Așa am reușit să scap de datorii și să merg mai departe.
Acesta este unul din exemplele pozitive ale României, care a primit și aprecierea angajatorului german. Alături de Constantin, alți câțiva zeci de sibieni s-au bucurat de aprecierea și respectul angajatorului, care a vorbit despre hărnicia acestora și într-un ziar din Germania, după cum ne spune consilierul EURES din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu, Viorica Pastor, cea care s-a ocupat de trimiterea muncitorilor în Germania în primii ani.
La revenirea în țară, lucrătorii sibieni m-au contactat și și-au exprimat mulțumirea în ceea ce privește condițiile de muncă și atitudinea angajatorului. Acesta din urmă a fost foarte mulțumit la rândul lui de recolta din primul an și a angajat 45 de lucrători din România și Polonia cu care a avut experiențe plăcute.
În prezent, angajatorul german îi cheamă pe sibieni la muncă fără să mai intermedieze plecările prin AJOFM.
Cristian Florea
Ascultă live Radio Antena Sibiului online AICI.