Primul cabinet din România, dedicat piciorului diabetic, se află la Cluj
În România se fac zilnic 62 de amputaţii ale picioarelor, majoritatea celor care suferă acest gen de intervenţii fiind diagnosticaţi cu diabet.
Articol editat de cristina.rusu, 2 mai 2017, 15:11
Cauza principală o reprezintă lipsa unor cabinete specializate, în care să fie tratate afecţiunile ulceroase ale membrelor inferioare.
Şeful Clinicii de Diabet şi Boli de Nutriţie din Cluj, conferenţiarul Ioan Andrei Vereşiu, spune că, în acest spital, există singurul cabinet din ţară cu o astfel de specializare, iar acest lucru se simte.
Răspunsul cel mai important este că pot fi prevenite, nu ne luptăm cu ceva ce ne depășește, însă înseamnă organizare. Avem primul cabinet dedicat piciorului diabetic, din țară.
La ora actuală cred că este singurul și o s-o spun foarte dur: un pacient de la noi din zonă va rămâne cu piciorul lui, pentru că ajunge la cabinetul nostru, un pacient din alt județ și-l va pierde. (Ioan Andrei Vereșiu)
Specialistul podiatru este cel care se ocupă cu tratarea afecţiunilor de la nivelul picioarelor, dar, la noi, această profesie nici măcar nu este recunoscută oficial.
Preşedintele Asociaţiei de podiatrie din România, Norina Gâvan, consideră că acesta este şi motivul principal pentru care, în ţara noastră, numărul de amputaţii este mai mare decât în Vest.
Federația Internațională de Diabet menționează că prezența unui podiatru în această echipă multidisciplinară de îngrijire a persoanei cu diabet ar putea reduce numărul amputațiilor cu până la 85%. Această meserie în România nu este recunoscută.
Ceea ce dorim este să facem demersuri astfel încât această meserie de podiatru să fie inclusă în catalogul ocupațiilor din România și de ce nu să facem și o conștientizare la nivelul populației de adresabilitate la această profesie. (Norina Gâvan)
Odată recunoscut oficial, podiatrul se va putea ocupa, nu doar de tratarea piciorului ulceros, ci şi de dezvoltarea membrelor inferioare, de la copiii care abia încep să umble şi până la sportivii de performanţă.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.