Copșa Mică, orașul în care voluntariatul este un stil de viață
Volutariatul în Copșa Mică a fost dintotdeauna un stil de viață. Aici, peste 80 de oameni de toate vârstele sunt voluntari activi.
Articol editat de , 3 mai 2017, 06:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 12:43
Acțiunea este încurajată și de conducerea locală, care are în permanență politici de susținere a voluntariatului.
Oamenii care fac voluntariat primesc niște certificate din partea Consiliului Local care se constituie în puncte. În momentul în care tu vrei sa îți iei o casă spre exemplu, această experiență constituie un avantaj. Voluntariatul efectiv se întâmplă și cuprinde oameni de diferite vârste, de la copii la pensionari. Se angrenează în fiecare an în diferite activități și încearcă să se ocupe de oraș în mod constant. (Daniel Mihalache, primarul din Copșa Mică)
Copșa Mică are și un sfat al bătrânilor constituit în 1994 și care, prin activitatea pe care o desfașoară, a devenit în timp un factor de care se ține cont în deciziile luate de conducerea orasului. Iuliu Domșa, în vârstă de 83 de ani, este unul dintre fondatorii Sfatului Bătrânilor.
Am început destul de timid, să spunem așa, fiindcă am fost mulți. Foarte greu s-a înțeles treaba aceasta de voluntariat, acțiune care a luat avânt în oraș datorită grupului nostru. Luăm problemele orașului în mâinile noastre, discutăm și încercăm să le rezolvăm. (Iuliu Domsa)
Pe lângă cei peste 80 de voluntari activi, majoritatea copșenilor fac activități în mod voluntar ori de câte ori au ocazia. Este orașul în care cel care face curățenia din parcuri o face de ani buni voluntar și nu așteaptă decât ca ceilalți să îi respecte munca. Este orasul în care toți elevii se implică în acțiuni de curățenie, câștigând chiar concursul Let’s do it România. Este un oraș cu numai 5000 de locuitori, în care spiritul civic este mult diferit, în sensul bun, de cel al marilor orașe.
Cristian Florea
Ascultă Radio Antena Sibiului online AICI.