Primul muzeu de artă religioasă din România, deschis în Transilvania
Museikon, un complex muzeal unic în Transilvania, ce va găzdui de la rarități bibliofile, cum ar fi singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată – ”Evangheliarul” tipărit în anul 1551 la Sibiu, până la o colecție impresionantă de icoane, a fost inaugurat, vineri, 28 aprilie, la Alba Iulia, însă, pentru public, muzeul se va deschide cel mai devreme la sfârșitul lunii septembrie, ca urmare a necesității asigurării microclimatului interior pentru impresionanta colecție, conform legilor în vigoare, a declarat, ing. Dan Popescu, managerul proiectului ”Museikon”.
Articol editat de cristina.rusu, 3 mai 2017, 10:18 / actualizat: 8 mai 2017, 12:26
Colecția muzeului cuprinde peste 5.600 de obiecte, iar prin proiect au fost restaurate 52 de icoane clasate, dintre care 49 de fond și 3 de tezaur.
Muzeul va găzdui cele mai vechi icoane datate din Transilvania, respectiv din anul 1539, care sunt pe locul al doilea în topul celor mai vechi icoane din România și singurele aparținând unui atelier al Curții Voievodale din Moldova.
Au mai fost restaurate 15 cărți românești vechi, care vor face parte, ca și icoanele clasate, din expoziția permanentă.
În urmă cu aproape trei ani am avut șansa să primim această finanțare de la Universitatea Bergen din Norvegia, pentru că ne-am dorit să punem în valoare acest patrimoniu reprezentând, icoana. (Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba)
Oferta culturală cu care Museikon se adresează publicului cuprinde o expoziție permanentă, în care vor putea fi admirate în jur de o sută de obiecte de artă – icoane pe lemn și sticlă, carte veche românească și străină, diverse piese de cult, precum și expoziții temporare, cu rol de promovare a colecției și a artiștilor contemporani.
De asemenea, Museikon va fi și un spațiu al experienței, cu ateliere de creație, în cadrul cărora vizitatorii vor putea picta icoane sau, cu ajutorul unei prese tipografice aidoma celor folosite în secolele XVII-XVIII, vor putea redacta și imprima texte. (Ana Dumitran, muzeograf, responsabil cu amenajarea noului muzeu de artă religioasă)
Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a folosit în premieră presa tipografică care a tipărit în cadrul evenimentului inaugural două diplome, pe care le-a semnat cu ajutorul unei pane cu penițe ca acum câteva sute de ani și pe care le-a oferit IPS Irineu Arhiepiscopul Alba Iuliei și directorului Muzeului Universității din Bergen, Henrik von Achen.
Ceea ce am dorit să facem noi aici, este ca patrimoniul cultural religios să devină accesibil mai ales pentru generațiile noi, cele tinere din România. Icoanele expuse la Museikon provin din Transilvania; sunt elemente locale, profund legate, timp de secole, de credința și viața liturgică din mănăstiri, dar și din cele mai mici și mai umile biserici.
Sperăm să continuăm colaborarea cu partenerii noștrii din proiectul Museikon. (Henrik von Achen, directorul Muzeului Universității Bergen, Norvegia)
IPS Irineu Arhiepiscopul Alba Iuliei, prezent la inaugurare, alături de un sobor de preoți, a oficiat o slujbă de binecuvântare a clădirii și a oferit câteva distincții celor care s-au implicat în realizarea proiectului Museikon.
Credem că am făcut o bună lucrare , știind că atât cartea veche cât și icoana, alături de fresce, broderii, sculpturi și obiecte de cult, constituie ingredientele nobile ale patrimoniului nostru etnic, patrimoniului nostru religios și românesc. Vizitând astfel de obiective turistice sau spațiu de artă și cultură, noi ne cultivăm gustul pentru frumos și gustăm din frumusețea autentică despre care Dostoievski spune că, salvează lumea. (IPS Irineu Arhiepiscopul Alba Iuliei)
Museikon, situat în clădirea care a găzduit primul spital militar din România, îi invită pe vizitatorii străini să afle despre icoana transilvană.
Scopul noului muzeu de artă religioasă Museikon, este acela de a conserva imaginile și cărțile vechi pentru a le face accesibile atât transilvănenilor, cât și turiștilor.
”Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” este realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia.
Valoarea totală a proiectului este de 9,7 milioane de lei, din care valoarea eligibilă este de 8,5 milioane de lei.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.