Ascultă Radio România Cluj Live

Proiectul Legii salarizării unitare, dezbătut în procedură de urgență

Proiectul Legii salarizării unitare va fi dezbătut în procedură de urgență, Senatul aprobând acest lucru cu 69 de voturi pentru și 34 împotrivă.

Proiectul Legii salarizării unitare, dezbătut în procedură de urgență

Articol editat de Andreea Leonid, 3 mai 2017, 09:25 / actualizat: 16 mai 2017, 15:52

Deja proiectul a fost trimis pentru avize la Guvern, Consiliul Economic și Social, Consiliul Legislativ și la alte instituții, iar termenul solicitat pentru elaborarea acestora este de o săptămână.

Și proiectul de modificare a Legii Ministerului Apărării Naționale, care include, între altele, prevederi referitoare la numirea directorului Direcției Generale de Informații a Apărării și subordonarea Clubului Sportiv Steaua, a fost adoptat de Senat în calitatea de cameră decizională. Și tot marți, 2 mai, s-au avizat favorabil propunerile legislative referitoare la obligativitatea prezenței la comisiile parlamentare de anchetă.

Proiectul de lege privind salarizarea unitară va fi dezbătut în procedură de urgență la Senat. Propunerea a venit din partea social-democratului Șerban Nicolae, liderul Grupului senatorial.

Toate grupurile parlamentare, şi de la Senat, şi de la Cameră, au primit acest proiect. Există deja dezbateri în spaţiul public, nu are rost să prelungim în mod nejustificat o asemenea dezbatere înainte de a intra în comisii, în Parlament.

Mai mult decât atât, această propunere legislativă ar urma să fie trimisă şi la Cameră. Unele dintre măsuri ar urma să intre în vigoare la 1 iulie 2017.

Prelungirea procedurii de dezbatere şi adoptare a acestei propuneri legislative ar fi nejustificată şi ar întârzia, de asemenea, reglementarea unitară a sistemului de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice. (Șerban Nicolae)

Opoziția a criticat la unison solicitarea PSD.

V-aș ruga să vă gândiți la modul foarte serios dacă ne mai puterm permite șarada asta: aruncăm proiectul în Parlament, facem repede dezbatere, de fapt nu o facem, și ieșim cu un proiect care este deja sortit eșecului. (Alina Gorghiu, senator PNL)

Documentul va fi repartizat, săptămâna viitoare, de Biroul Permanent al Senatului, comisiilor de specialitate. Și tot marți, 2 mai, senatorii au adoptat un proiect de lege potrivit căruia angajatorii ar putea primi o subvenție de 250 de euro lunar, pentru o perioadă de 1 până la 3 ani, pentru muncitorii necalificați care urmează programe de ucenicie, sau 300 de euro, timp de șase luni, pentru fiecare absolvent de învățământ superior care urmează stagii de pregătire.

Prioritate legislativă a Guvernului, proiectul urmărește sprijinirea mediului de afaceri și stimularea ocupării locurilor de muncă – declara în fața senatorilor ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Pe de altă parte, senatorii au adoptat și un proiect de lege care asigură cadrul legal necesar participării forțelor Armatei Române la misiuni și operații pentru implementarea noilor măsuri luate de la Summitul NATO de la Varșovia.

Documentul a fost inițiat de ministrul apărării, Gabriel Leș, care a arăta în expunerea de motive că  la summitul aliaților din Polonia au fost luate măsuri care să contribuie la contracararea provocărilor complexe de securitate cu care se confruntă NATO, iar România s-a angajat să contribuie la respectarea lor.

Propunerea legislativă vizează completarea Articolului 8 din Legea 291 din 2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armatei străine pe teritoriul României, pentru reglementarea aspectelor referitoare la subordonarea de către comandanții români a unor structuri multinaționale pe teritoriul național. (Gabriel Leș)

Un alt proiect de lege adoptat marți, 2 mai, de Senat din domeniul Ministerului Apărării vizează prevederi referitoare la numirea directorului Direcției Generale de Informații a Armatiei și subordonarea Clubului Sportiv Steaua.

Pe de altă parte, Comisia privind statutul deputaților și senatorilor a adoptat în această seară, 2 mai, modificări la Statutul parlamentarilor și Regulamentul ședințelor comune. Inițiatorii, deputații PSD Florin Iordache și Eugen Nicolicea, propun prezența obligatorie în fața comisiei parlamentare de anchetă a persoanelor citate de membrii acestei comisii, persoane care lucrează în guvern sau în alte structuri ale administrației publice și care dețin date de interes pentru ancheta demarată. Opoziția a votat împotrivă.

Deputatul PNL Gabriel Andronache arăta că aceste prevederi sunt neconstituționale.

Senatorul PMP Traian Băsescu susține că modificările propuse de PSD Regulamentului comun al Camerei Deputaților și Senatului prin care o comisie parlamentară să poată desfășura o anchetă cu privire la activitatea unor instituții sau persoane în paralel cu o acțiune similară inițiată de justiție sunt binevenite, astfel, spune el, Parlamentul devine o instituție mai puternică și respectată.

Este timpul ca Parlamentul să devină o instituţie şi respectată şi cu autoritate, asta este esenţa Constituţiei. Parlamentul este un factor decizional fundamental, care nu se poate împiedica de alte instituţii, Parlamentul îşi face treaba lui. Foarte bine au făcut, dacă vor modifica regulamentul. (Traian Băsescu)

Documentele modificate de comisia parlamentară vor fi înaintate Birourilor Permanente.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei duminică, 12 mai 2024, 10:34

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții

Jurnaliștii de la CNN au întocmit o listă de recomandări pentru iubitorii de drumeții montane din Europa, iar printre celebrele lanțuri...

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Stirea zilei miercuri, 8 mai 2024, 08:24

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca

CSM Oradea s-a calificat, marți, 7 mai, în finala Ligii Naţionale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari, cu scorul de 93-66,...

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania