Cele mai bune idei pentru amenajarea râului Someș
Amenajarea râului Someş pe toată lungimea de 14 kilometri care străbate municipiul Cluj-Napoca – aceasta este tema concursului de soluţii pentru care primăria a finalizat caietul de sarcini, care urmează să fie avizat de Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice înainte de a fi oficial lansată competiţia.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 4 mai 2017, 06:00 / actualizat: 4 mai 2017, 9:29
Arhitecţii interesaţi de concurs trebuie să vină cu o viziune integrată asupra dezvoltării Someşului. Şeful Direcţiei de relații externe a municipalităţii, Ovidiu Cîmpean, spune că participanţii trebuie să aibă şi şi soluţii concrete pentru două porţiuni ale Someşului, pe care primăria le are în proprietate şi pe care pot fi deja făcute amenajări:
Mizele acestui concurs de soluții sunt trei: una este un plan integrat de dezvoltare a Someșului, pe tot parcursul râului în municipiul Cluj-Napoca, dar avem în intenție și amenajarea a două secțiuni distincte, pe care suntem proprietari. Si aici mă refer la primul tronson, din zona Grigorescu, de la intrarea în oraș până la Podul Elisabeta și un al doilea tronson, de la strada Traian, Parcul Feroviarilor, până la Parcul Oașului. Misiunea este de a lega cele două spații verzi cu ajutorul unor alei de promenadă, piste de biciclete, iluminat public. Concurenții care vor participa la acest concurs vor trebui să ofere în detaliu soluțiile de amenajare a malului Someșului pentru cele două tronsoane, dar să ofere și această viziune de ansamblu pentru întreg parcursul Someșului pe cei 14 kilometri care străbat orașul. (Ovidiu Cîmpean)
În viziunea specialiştilor, soluţia câştigătoare ar trebui să conţină inclusiv soluţii pentru amenajarea unei piste de biciclete, pe toată porţiunea care străbate municipiul. O astfel de amenajare ar permite, de exemplu, traversarea oraşului, din Grigorescu până în zona Emerson, în aproximativ 15 minute. Mai multe pasarele care să lege diferitele funcţiuni de pe cele două maluri ale răului, sunt o altă cerinţă care ar trebui avută în vedere.
Vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor filiala Cluj, Daniela Maier avertizează că inclusiv soarta stâlpilor de înalta tensiune, aflaţi pe Someş, trebuie avută în vedere de cei care se înscriu în concurs:
Sunt foarte multe utilităţi care pot fi dezvoltate pe Someş. Nu mă refer doar la cele deja existente, care ţin de Electrica, de Apele Române şi de alte societăţi, care trebuie neapărat luate în considerare, ci mă refer şi la posibile dezvoltări ale circulaţiei velo sau pietonale, care deja au fost începute pe anumite bucăţi, de către administraţie. Toate aceste lucruri trebuie luate în considerare că şi oportunităţi de dezvoltare a relaţiei comunităţii cu Someşul, sigur, cu accente care pot să apară în diferite puncte, legate de cadre de eveniment, expoziţii permanente şi aşa mai departe, care sunt, totuşi, un detaliu. (Daniela Maier)
Dincolo de amenajări complexe şi viziuni pe termen lung, clujenii așteaptă de la administraţie şi fapte care nu necesită un mare efort financiar:
Reporter: Ce credeţi că-i lipseşte Someşului pentru a fi mai atractiv pentru oraş?
Clujeancă: Curăţenie! Şi amenajări, bineînţeles, dar curăţenie în primul rând.
Clujean: Curăţenia în primul rând. Apoi m-aş uita şi la toţi pomii ăştia care sunt pe aici, că sunt mulţi uscaţi.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.