Hai la Sâmbra Oilor!
O nouă ediţie a Sâmbrei Oilor, sărbătoare tradiţională câmpenească reprezentativă pentru ieşirea oilor păscut, are loc duminică, 7 mai, în judeţul Satu Mare.
Articol editat de , 6 mai 2017, 06:00
Evenimentul, aflat la ediţia cu numărul 61 se va desfăşura, ca în fiecare an, pe dealul de la Huta Certeze şi, dacă vremea nu va fi potrivnică, mii de oameni vor fi prezenţi la această sărbătoare.
Obicei cu origini ancestrale, sâmbra simbolizează contractul respectat cu sfinţenie de proprietarii de oi înainte ca acestea să iasă la păscut la începutul primăverii. Este vorba despre măsurişul laptelui, procedeu în urma căruia proprietarii de oi ştiu cât caş, lapte şi urdă vor primi de-a lungul verii. Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, ne oferă detalii:
În această zi se face măsurişul laptelui. Un procedeu destul de complicat, dar foarte exact, în urma căruia fiecare proprietar de oi ştie cât lapte, brânză şi urdă va primi peste vară. Măsurişul laptelui este foarte precis, astfel că proprietarii de oi ştiu că nu vor fi înşelaţi. (Felician Pop)
Măsurişul laptelui are loc şi în prezent după metodele tradiţionale din vechime, respectate de proprietarii de oi înainte ca mioarele să iasă la păscut. Însă, o dată cu trecerea timpului, sâmbra oşenească organizată la Huta Certeze a dobândit un caracter spectacular datorită miilor de participanţi dornici să se destindă, să asculte muzică tradiţională, să vizioneze spectacolul folcloric care are loc pe dealul de la Huta Certeze şi să urmărească obiceiul măsurişului redat simbolic în cadrul evenimentului:
La Sâmbra Oilor organizată de Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, pe dealul de la Huta Certeze, accentul este pus pe partea spectaculară. De fapt, aşa se petreceau lucrurile şi în vechime: după măsurişul laptelui, proprietarii de oi organizau o masă câmpenească, cu berbecuţi şi miei la proţap, brânză, caş şi alte bunătăţi, iar ceteraşii cântau cântece de petrecere. (Felician Pop)
Deschiderea sâmbrei din acest an va avea loc la ora 12:00 şi va fi urmată de spectacolul pregătit de organizatori. Pe scenă vor urca zeci de interpreţi şi ansambluri folclorice din toată Ţara Oaşului, dar şi din judeţ. Din peisajul sărbătorii de la Huta Certeze nu vor lipsi comercianţii de preparate specifice petrecerilor la iarbă verde. Ca în fiecare an, aceştia vor ieşi în câştig, pentru că după o pălincuţă oşenească, mititeii şi cârnaţii prăjiţi pe grătar merg de minune.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.