De ce întârzie dezvoltarea vorbirii la copii?
Copiii mici cărora li se dau iPad-uri înainte de a împlini 2 ani se confruntă cu probleme la dezvoltarea vorbirii, după cum sugerează un nou studiu.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 mai 2017, 06:00
În Marea Britanie, copiii care nu au împlinit 3 ani petrec în medie 44 de minute pe zi folosind smartphone-uri şi tablete, dar este pentru prima dată când cercetătorii au demonstrat că aceasta le poate afecta abilităţile de limbaj. Cercetătorii de la Universitatea Toronto şi de la Spitalul pentru copii bolnavi din Toronto au constatat că fiecare 30 de minute petrecute în faţa ecranului sporesc riscul întârzierii dezvoltării vorbirii cu 49%.
Până la 2 sau 3 ani, copiii ar trebui să poată comunica în propoziţii formate din 3-4 cuvinte. Dar s-a constatat că cei care petrec cel mai mult timp având contact cu dispozitivele electronice au dificultăţi de comunicare. Deşi există îndrumare pentru timpul recomandat a fi petrecut în faţa ecranelor, mulţi părinţi nu înţeleg că aceste recomandări se aplică şi dispozitivelor mobile, avertizează autorii studiului.
La studiu au participat aproape 900 de copii cu vârste cuprinse între şase luni şi 2 ani şi concluziile cercetării au fost prezentate la Întrunirea societăţilor pediatrice academice, desfăşurată la San Francisco.
Un alt studiu, realizat de curând de University College din Londra, a constatat că timpul petrecut în faţa ecranului poate afecta şi somnul copiilor mici şi este posibil să dăuneze dezvoltării creierului.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.