La Stravaganza, la Festivalul de Muzică Barocă
Ajuns la a V-a ediţie, Festivalul de Muzică Barocă „La Stravaganza” readuce în atenţia melomanilor clujeni nestematele repertoriului baroc în interpretări bazate pe informaţii din tratate de epocă şi instrumente istorice. De la început, menirea festivalului a fost promovarea aşa-numitei interpretări informate istoric (Historically Informed Performance Practice), un curent interpretativ deja consacrat în Occident, dar încă într-o fază incipientă în Europa de Est.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 mai 2017, 06:00
Concursul de Muzică Barocă „La Stravaganza” pentru ansambluri camerale a motivat tinerii de a se preocupa cu acest curent stilistic, şi iată că după 8 ani în care nivelul concurenţilor a cunoscut o creştere constantă, a sosit momentul de a înfiinţa o orchestră barocă la Cluj. Cu numele frumos Transilvania Galante, şi sub conducerea unuia dintre primii laureaţi ai concursului din 2009, Dóra Király (astăzi din Haga/ Olanda), această orchestră va debuta în 11.05. cu un program Telemann, dedicat aniversării a 250 de ani de la moartea marelui compozitor.
În acest festival vor fi prezentate publicului şi câteva instrumente specifice Barocului, care sunt rar întâlnite în viaţa muzicală clujeană: flautul travers baroc (13.05.), chalumeau (11.05.), viola da gamba (9.05.), viola d’amore şi o orgă portativă din 1752, frumos restaurată şi aflată în posesia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (ambele în 15.05.). O raritate în peisajul sonor clujean o constituie şi recitalul de clavecin din 12.05., ce prezintă lucrări din Barocul timpuriu cu acordaj mezotonic, specific acelei epoci.
Alături de interpreţi clujeni, împătimiţi ai Barocului, actuala ediţie are drept oaspeţi interpreţi de marcă din Haga, Viena, Budapesta, Istanbul şi Basel.
Programul detaliat al festivalului, ce include concerte, cursuri de măiestrie şi concursul pentru ansambluri camerale, poate fi consultat pe pagina de facebook a festivalului, care mai conţine şi material audio-video din prezenta ediţie precum şi din ediţiile trecute.
Vă aşteptăm la concertele festivalului, inclusiv la etapele concursului, şi vă dorim audiţie plăcută!
Intrarea la concerte este gratuită. Accesul în Muzeul Etnografic se face pe bază de bilet (6 lei preț întreg, 3 lei preț redus)
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.