„Rug” – despre România anilor ’90, la TNRS
„Rug”, o imagine a primelor momente post-comuniste, va avea avanpremiera la Sibiu în luna mai.
Articol editat de , 8 mai 2017, 06:00
Spectacolul reunește mai multe teatre din lume, iar povestea va fi transpusă în realitate în mai multe limbi, în România, Germania și Ungaria. Fiecare reprezentație va avea în distribuție câte 2 actrițe din teatrele aflate în colaborare cu TNRS.
România imediat după căderea lui Ceaușescu a rămas până în ziua de astăzi un paradox – deși comunismul „ardea pe rug”, amprentele lăsate în conștiința poporului erau mult mai greu de șters. Chiar și acum, unii oameni își amintesc cu regret de perioada ceaușistă și spun că era mai bine atunci. Adevărul rămâne undeva la mijloc, dar un romancier maghiar născut în Transilvania, Gyorgy Dragoman, reușește să picteze o imagine a post-comunismului, în culorile spaimei și ale schimbării. „Rugul” vorbește despre perioada anilor ’90 din perspectiva Emmei, o fată orfană de doar treisprezece ani, și femeia despre care spune că ar fi bunica ei. Povestea a fost transpusă pentru prima dată într-un spectacol, „Rug”, rezultat al muncii deosebite depusă de teatre din Stuttgart, Sibiu, Dresda și Budapesta, în care joacă actrițe din toate teatrele implicate.
Eu nu știu să mai fi fost o coproducție unde să fi fost implicate mai multe teatre, cu 6 actrițe, cu 32 distribuții, în mai multe limbi, a fost ceva unic. Scenariul era în 4 limbi, am repetat în diferite limbi și actrițele pe scenă încă și-au mai retradus textele una alteia. E vorba de a avea diferite experiențe cu actori, oameni diferiți, din țări diferite, dar în același timp a fost important pentru mine ca acest text minunat să fie pus în lumină prin și datorită experienței actrițelor din mai multe țări (Armin Petras, regizorul spectacolului)
Arina Ioana Trif și Maria Tomoiagă sunt actrițele care au preluat cele două roluri pentru reprezentațiile de la Sibiu. Arina spune că experiența trăită la repetiții alături de celelalte actrițe nu poate fi comparată cu nimic altceva.
Experiența cu Armin și cu întreaga lui echipă o doresc oricărui actor și oricărei actrițe. M-am simțit foarte bine ca actriță și m-am simțit apreciată. Cu colegele din Germania și Ungaria am lucrat foarte bine și am fost o echipă. Întradevăr au fost 4 limbi, dar am reușit cumva să fim împreună o singură limbă. Cu Maria, românca mea, am înțeles poate mult mai bine tema aceasta a romanului, fiind vorba de România, de Revoluție, de Târgu Mureș și am putut să le explicăm mult mai bine și lor, ele fiind foarte interesate de țara și istoria noastră. 6 săptămâni la repetiții cu celelalte actrițe au fost absolut minunate. (Arina Ioana Trif)
Avanpremiera spectacolului „Rug”, în regia lui Armin Petras, după romanul lui György Dragomán, se va juca pe scena naționalului sibian în 7, 19 și 20 mai, de la ora 19:00.
Cristina Bălău
Ascultă Radio Antena Sibiului online AICI.