Vot final pe Legea grațierii
UPDATE ora 17:40
Articol editat de Andrei Cretoiu, 8 mai 2017, 10:53 / actualizat: 16 mai 2017, 15:52
Senatul a votat luni, 8 mai, ca proiectul de lege privind graţierea unor pedepse să fie retrimis la Comisia juridică pentru o săptămână. Propunerea a venit din partea liderului de grup ALDE şi a fost susţinută de reprezentanţii PSD, în timp ce senatorii PNL, USR şi PMP s-au pronunţat împotrivă.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
UPDATE, ora 15:00
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că legea graţierii revine la Comisia Juridică din Senat, din cauza amendamentelor adoptate de parlamentarii jurişti.
El a mai spus că liderii PSD-ALDE nu susţin varianta votată în Comisia juridică deoarece au fost aprobate amendamente care ”nu sunt oportune”.
Întrebat de ce se intenționează a se reveni la forma Guvernului, președintele Senatului a spus că nu este de acord cu grațierea extinsă a faptelor de corupție și nici cu alte modificări survenite asupra textului în comisie.
……………………………………………………………………………………………………..
UPDATE, ora 12:00
Legea privind graţierea unor pedepse a primit raport de admitere în Comisia Juridică a Senatului. Senatorii PSD şi UDMR au votat în favoarea proiectului de lege, în timp ce reprezentanţii PNL şi USR au votat împotrivă.
Documentul este înaintat Biroului permanent, iar conducerea Senatului are posibilitatea de a-l include pe ordinea de zi a şedinţei de plen de astăzi.
În 48 de ore de la intrarea în vigoare a legii, 453 de persoane vor ieşi din închisoare, iar alţi 589 de condamnaţi vor beneficia de o reducere a pedepsei cu trei ani.
……………………………………………………………………………………………………………
Proiectul de lege privind graţierea urmează să intre luni, 8 mai, în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final după ce în prealabil Comisia Juridică va adopta raportul asupra actului normativ.
Comisia Juridică finalizează astăzi raportul asupra proiectului privind graţierea prin adoptarea unui raport care va fi înaintat plenului.
Faţă de forma transmisă însă de guvern, senatorii jurişti au adus unele modificări precum graţierea pedepselor de până în 3 ani, scăderea a 3 ani din pedeapsa care nu depăşeşte 10 ani sau înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate. Dezbaterea amendamentelor s-a încheiat joi, când membrii comisiei au revenit asupra graţierii pedepselor pentru corupţie şi au respins propunerile PSD Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu, identice de altfel cu amendamentele lui Traian Băsescu. Reluarea votului s-a făcut la solicitarea senatorului PNL Daniel Fenechiu.
Daniel Fenechiu: Vă propun să revenim asupra votului în ceea ce priveşte cele şase infracţiuni de corupţie, să le includem în categoria excepţiei de la excludere.
Astfel, fapte de corupţie precum darea sau luarea de mită, traficul şi cumpărarea de influenţă, nu vor mai fi graţiate.
Şi liderul PSD Liviu Dragnea a dat asigurări că proiectul de lege adoptat de parlament nu va conţine graţierea faptelor de corupţie.
Liviu Dragnea: Sunt destul de dezamăgit de modul cum a funcţionat până acum Comisia Juridică de la Senat în această privinţă, legea graţierii nu va cuprinde graţierea faptelor de corupţie. Nu ştiu, pe mine mă interesează ca în legea care va fi votată să nu existe acele amendamente.
Pentru proiectul de lege privind graţierea Camera Deputaţilor este for decizional.
Duminică, 7 mai, câteva sute de oameni au protestat, în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de proiectul legii graţierii.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.