Ascultă Radio România Cluj Live

Cine este Emmanuel Macron?

Francezii şi-au ales cel mai tânăr şef de stat de la Napoleon Bonaparte încoace.

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron
Foto: Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron

Articol editat de Carmen Sas, 9 mai 2017, 12:14 / actualizat: 9 mai 2017, 16:03

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron s-a născut la Amiens în 21 decembrie 1977, deci are doar 39 de ani.

Noul preşedinte al celei de-a V-a Republici franceze, are un trecut şcolar şi profesional interesant.

A studiat filosofia la Universitatea Paris-Nanterre, politica la Institutul de Studii Politice din Paris iar in 2004 a absolvit École Nationale d’Administration (ENA), etapă obligatorie pentru francezii care doresc să devină politicieni sau funcţionari publici de rang înalt.

Între 2012 şi 2014 a fost secretar general adjunct al Președinției Republicii Franceze, iar din 2014 până în 2016 ministru al Economiei, Industriei şi Digitalului în guvernul socialist, fiind un apropiat al preşedintelui François Hollande.

Anul trecut şi-a creat propria formaţiune politică, numită “En marche”, care se prezintă ca fiind de Centru şi cu ajutorul căreia a câştigat duminică.

Trebuie, totuşi, menţionat că marele favorit al acestor alegeri a fost François Fillon, reprezentantul UMP (de Dreapta), descalificat în urma unui scandal de mică corupţie apărut exact “la timp”.

Interesant e că, deşi absolvent de studii umaniste, dl. Macron a fost angajat în 2007 la Banca Rotschild, unde a învăţat meserie “la locul de muncă”, situaţie atipică în domeniu.

Foştii colegi îl descriu ca pe un tip politicos, deşi uneori enervant fiindcă pentru orice nelămurire le solicita ajutorul, în loc să se documenteze singur.

Emannuel Macron nu este primul angajat al băncii Rotschild care devine preşedinte al Franţei. Georges Pompidou a lucrat acolo 8 ani înainte de a-i succeda lui Charles de Gaulle, în 1969.

Prietenii şi simpatizanţii îl consideră drept o şansă pentru Franţa şi pentru UE. Este singurul dintre cei ce au candidat la preşedinţie care susţine deschis UE şi moneda Euro.

Are experienţă în domeniul bancar, a condus un minister-cheie şi este orientat către tehnologie.

Adversarii îi reproşează foarte multe. Intâi de toate, unele afirmaţii publice neglijente, cum ar fi aceea că nu există o cultură franceză unică, ci mai multe. A pune marea cultură franceză pe acelaşi plan cu ceea ce a adus imigraţia africană nu le pică deloc bine francezilor de modă veche.

Un alt subiect care a iritat este afirmaţia făcută în ianuarie, conform căreia politica colonială franceză în Algeria a fost o crimă împotriva umanităţii.

Nici în ţările de la Vişegrad dl. Macron nu are doar susţinători, după ce s-a pronunţat pentru sancţionarea Poloniei dacă nu acceptă cote de imigranţi musulmani.

In fapt, imigraţia şi terorismul sunt puncte slabe în programul lui Emmanuel Macron, care nu concepe stoparea afluxului asiatico-african către Occident şi nici o reală eficientizare a măsurilor antitero, ba chiar a declarat că terorismul face parte din viaţa cotidiană a francezilor.

Unii au făcut chiar o paralelă între operaţiunea “Mani pulite” din Italia anilor ’90, soldată, în final, cu înlocuirea unei clase politice corupte cu o alta, tot coruptă, dar mai “înţelegătoare” faţă de interesele strategice americane în zona mediteraneană.

Nu pot fi uitate remarcile prea puţin măgulitoare la adresa d-lui Macron făcute de foştii lui dascăli de la Filosofie.

Procentul de francezi care l-au preferat nu pentru oferta lui electorală, ci ca să evite alegerea d-lei Marine LePen, este covârşitor în totalul voturilor, ceea ce-i va impune câştigătorului o prudenţă sporită în abordarea acelor teme în care poziţia lui nu coincide cu a multor cetăţeni.

In ceea ce ne priveşte pe noi, românii, e de remarcat că preşedintele ales al Franţei susţine total reformarea UE în sensul anunţat de Consiliul European de la Roma, al Uniunii “regionalizate”, sau “in mai multe trepte”, care să le permită ţărilor bogate un marş înainte fără a mai aştepta avansarea ţărilor sărace. Din acest punct de vedere, binomul Germania-Franţa, alături de alte câteva ţări vestice, va câştiga net, urmând ca România să încerce a se ridica la nivelul cerut în acele domenii în care va putea.

 

Dan Horea

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

O companie aeriană reduce 800.000 de locuri spre Spania
Internaţional vineri, 17 ianuarie 2025, 11:57

O companie aeriană reduce 800.000 de locuri spre Spania

Compania aeriană irlandeză Ryanair va reduce numărul de zboruri către și dinspre Spania vara viitoare din cauza „taxelor excesive”...

O companie aeriană reduce 800.000 de locuri spre Spania
Un vulcan din Indonezia a erupt! Mii de persoane sunt evacuate
Internaţional joi, 16 ianuarie 2025, 14:41

Un vulcan din Indonezia a erupt! Mii de persoane sunt evacuate

Autoritățile indoneziene au anunțat joi, 16 ianuarie, că evacuează mii de locuitori de pe o insulă aflată în estul arhipelagului după...

Un vulcan din Indonezia a erupt! Mii de persoane sunt evacuate
Care sunt marile favorite la BAFTA
Internaţional joi, 16 ianuarie 2025, 11:59

Care sunt marile favorite la BAFTA

Thrillerul papal „Conclave” și comedia muzicală a francezului Jacques Audiard intitulată „Emilia Perez” sunt în fruntea...

Care sunt marile favorite la BAFTA
Acord între Israel și Hamas pentru încetarea focului
Internaţional joi, 16 ianuarie 2025, 08:51

Acord între Israel și Hamas pentru încetarea focului

Israelul și Hamas au convenit asupra unui acord de încetare a focului și eliberarea ostaticilor ținuți în Gaza, în urma întâlnirilor cu...

Acord între Israel și Hamas pentru încetarea focului
Internaţional marți, 14 ianuarie 2025, 13:12

Autorizație electronică pentru călătoriile în Israel

Românii care călătoresc în Israel au nevoie de la 1 ianuarie de o autorizație electronică, indiferent de vârstă și de tipul de pașaport...

Autorizație electronică pentru călătoriile în Israel
Internaţional luni, 13 ianuarie 2025, 16:34

Comisia Europeană a aprobat un nou ajutor umanitar pentru Ucraina și Moldova

Comisia Europeană a aprobat, luni, 13 ianuarie, un nou ajutor umanitar de 148 de milioane de euro pentru cei afectaţi de războiul din Ucraina....

Comisia Europeană a aprobat un nou ajutor umanitar pentru Ucraina și Moldova
Internaţional duminică, 12 ianuarie 2025, 16:29

Coliziune între două tramvaie la Strasbourg! 68 de răniți

Accidentul s-a soldat cu 68 de răniți de ‘urgență relativă’, a precizat prefectura din departamentul Bas-Rhin, a cărui capitală...

Coliziune între două tramvaie la Strasbourg! 68 de răniți
Internaţional duminică, 12 ianuarie 2025, 15:29

Explozie într-un restaurant din Cehia

6 persoane au murit după ce o butelie a explodat într-un restaurant din oraşul ceh Most.   Dezastrul s-a produs în noaptea de sâmbătă...

Explozie într-un restaurant din Cehia