Premiul Național pentru Poezie, ”Lucian Blaga”, ajunge la Cluj
Poetul clujean Adrian Popescu, primul laureat al Premiului Național pentru Poezie ”Lucian Blaga” Lancrăm 2017
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 mai 2017, 11:27
Casa Memorială Lucian Blaga de la Lancrăm – Sebeș, a găzduit marți, 9 mai 2017, prima ediție a decernării Premiului Național pentru Poezie ”Lucian Blaga” a Uniunii Scriitorilor din România.
Juriul de critici au decis laureatul primei ediții în persoana poetului clujean ADRIAN POPESCU. Pe lista finală a nominalizaților, întocmită prin concursul tuturor filialelor Uniunii Scriitorilor din România, s-au mai aflat Ana Blandiana, Ileana Mălăncioiu, Emil Brumaru, Ioan Mureșan, Ioan Moldovan, Ion Horea și Gabriel Chifu, care s-a recuzat.
De menționat că juriul, a luat în calcul numai poeții nominalizați prezenți la Lancrăm, respectiv Emil Brumaru, Adrian Popescu și Ioan Moldovan. Potrivit regulamentului, premiul se acordă doar nominalizaților care sunt prezenți la decernare, a precizat, academicianul Nicolae Manolescu, prezent la eveniment.
Se poate spune că începând de astăzi, se realizează o trinitate fundamentală a spiritualității poetice românești, prin Eminescu, Arghezi și Blaga, a opinat scriitorul Aurel Pantea, președintele Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.
La încheierea evenimentului de la Lancrăm, în discursul său, primul poet din România care a intrat în posesia Premiului Național pentru Poezie ”Lucian Blaga”, poetul ADRIAN POPESCU din Cluj Napoca, a arătat că se simte onorat de acest premiu și mulțumește juriului și organizatorilor în persoana lui Aurel Pantea, Cornel Nistea și Mircea Stâncel. De asemenea, manifestă toată gratitudinea pentru generozitatea președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, care a știut să sprijine, ”nu numai acum”, actul cultural de ținută.
Premiul pe care l-am primit răsplătește, cred, o fidelitate față de modelul cultural blagian, care înseamnă construcție, substanță și viziune.
Ca director al revistei ”Steaua” de la Cluj, vă amintesc, că repunerea în circuitul național al creației lui Lucian Blaga, s-a făcut în anul 1960 prin paginile revistei amintite.
A.E. Baconsky și Aurel Rău au reușit să ridice interdicția de publicare a marelui poet și astfel mai multe poezii, printre care și o capodoperă blagiană, ”Mirabila sămânță” au văzut lumina tiparului în ”Steaua” de la Cluj.
Primii poeți de la revista ”Echinox” din Cluj, au preluat modelul poetic blagian. – Adrian Popescu, poet, directorul revistei ”Steaua”, revistă de literatură, cultură și spiritualitate românească, din Cluj Napoca.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.