Primum non nocere – Salonul Interjudeţean de Restaurare
Zeci de piese de patrimoniu aparţinând mai multor muzee din Transilvania, pot fi văzute la Satu Mare.
Articol editat de , 10 mai 2017, 14:10
Ce e special la acest salon? Vizitatorii pot vedea atât obiectele restaurate, cât şi imagini ale acestora înainte de restaurare, respectiv etape ale muncii depuse de restauratori.
Particularitatea acestei expoziţii constă în faptul că vizitatorii pot să vadă obiectele şi înainte şi după restaurare. Fiecare obiect expus în vitrină este însoţit de panouri cu fotografii care surprind imagini ale acestuia înainte de-a fi restaurat, precum şi etape ale activităţii depuse de restauratori.
Sunt expuse piese textile, carte veche, piese din metal şi ceramică, icoane. Restaurarea unui obiect de patrimoniu presupune multă muncă, răbdare şi pasiune. (Gina Olariu, şef Laborator Zonal de Restaurare Satu Mare)
Titlul salonului – Primum non nocere (n.r. în primul rând să nu distrugi) nu a fost ales întâmplător, deoarece, prin munca depusă, restauratorii refac obiecte care altminteri nu ar mai putea fi văzute şi cunoscute de vizitatori.
Trăim într-o lume în care lucrurile se degradează, de aceea, prin intermediul acestui salon tragem un semnal de alarmă asupra eforturilor depuse de restauratori pentru a salva lucruri care altfel ar dispărea pe vecie, fără ca generaţiile care urmează să le mai poată vedea. (Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare)
Vernisajul salonului a fost urmat de un colocviu având ca temă aplicarea principiului fundamental al restaurării: Primum non nocere – inclus în Carta de la Veneţia, respectiv faptul că restaurarea se bazează pe echilibrarea obligaţiilor de-a nu dăuna piesei de patrimoniu, dar în acelaşi timp de-a acţiona pentru transmiterea acesteia generaţiilor viitoare.
Expoziția poate fi văzută la Muzeul Judeţean Satu Mare, în cadrul Salonului Interjudeţean de Restaurare şi Conservare “Primum non nocere – între trecut şi viitor”. Salonul poate fi vizitat timp de două săptămâni.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.