Burse pentru elevi prin Radio România
Liceul Teoretic Național din București, în parteneriat media cu Radio România, prin Radio România Cultural, sprijinit de Universitatea POLITEHNICA București, oferă 2 burse educaționale începând cu anul școlar 2017 – 2018 unor elevi cu competențe excepționale din mediul rural.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 mai 2017, 10:59
Acesta este al doilea an în care, în urma analizei comisiei de evaluare, doi elevi fără posibilități din mediul rural vor fi aleși pentru a veni să studieze și să se perfecționeze la București.
Anul trecut, Tudor Constantin Păișanu, din comuna Brănești, județul Gorj și Carmen Minodora Tudorache, din localitatea Jurilovca, județul Tulcea au fost cei doi elevi cu competențe excepționale din mediu rural care au primit o șansă pentru educație.
M-am integrat foarte bine, parcă-mi pare rău că se termină clasa a 8-a, sper să rămân cu aceiași colegi pe care îi știam. În general a fost un an foarte bun, am progresat mult față de cum eram eu și cred că un astfel de program este de foarte mare ajutor. Pe mine m-a ajutat foarte mult!, spune Carmen Minodora Tudorache, pasionată de fizică și chimie.
Tudor Constantin Păișanu, pasionat de matematică, a avut deja rezultate foarte bune:
A fost un an foarte bun în care am avut o pregătire foarte bună la toate materiile și am reușit să mă calific la Olimpiada Națională de Matematică unde am luat un bronz. M-a ajutat foarte mult faptul că am putut să studiez mai mult la matematică. La început mi-a fost puțin greu să mă integrez, dar am reușit să o fac, să-mi fac prieteni și acum mă înțeleg bine cu ei. Sunt foarte mulțumit de anul acesta.
Acest program se adresează elevilor care trec în clasa a VII-a și, respectiv, a VIII-a și care urmează să beneficieze de bursă începând cu anul școlar 2017 – 2018 până la terminarea liceului (clasa a XII-a inclusiv). În fiecare an câte doi noi elevi din mediul rural vor beneficia de o astfel de bursă, programul nefiind limitat în timp.
Silvia Moraru, Directorul Liceului Teoretic Național, explică, pe scurt, cum a a avut loc integrarea și evoluția celor doi copii la București:
I-am ales cu multă dragoste, căldura dar și punctajul de evaluare a capacităților lor a fost bine gestionat, îmi dau seama în momentul de față. Programul a fost un program complex de pregătire. Au fost zile în care ei au lucrat între 3 și 6 ore doar la materiile lor favorite, chimie și respectiv matematică. Dorința lor de a se perfecționa este extrem de importantă. Este o dorință arzătoare de a dobândi o sumedenie de calități pe care în momentul de față poate nu le au, dar în etapa viitoare le vor obține și îi vor ajuta în zbor prin viață.
Bursele constau în asigurarea cheltuielilor studiilor, precum și a unui ajutor material (cazare, masă, haine, încălțăminte, uniformă, rechizite, manuale, bani de buzunar, transport acasă la începutul și la sfârșitul vacanțelor). Studiile se vor efectua la Liceul Teoretic Național din București, iar cazarea este oferită de Universitatea POLITEHNICA din București, care asigură și mentorat studențesc pentru elevii bursieri.
Finanțarea se asigură din sursele proprii ale Liceului Teoretic Național și ale Universității POLITEHNICA București, precum și ale altor sponsori.
Liceul Teoretic Național este o instituție privată de învățământ, înființată în anul 2012 care asigură în acest moment accesul la educație pentru un număr de peste 230 de elevi, cu vârste între 3 și 18 ani. Echipa Liceului Teoretic Național crede în educație ca element fundamental care asigură succesul în viață al oamenilor. Viziunea liceului este de a construi un parteneriat durabil între trei instanțe: școală – elevi – părinți. Detalii despre regulamentul programului de burse rurale gasiți pe site-ul www.liceulnational.ro/burse sau la telefon 0786 38 66 22.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.