Muzica preferată ne influențează precum un drog
Încă din antichitate, oamenii au avut nevoie de muzică. Ea controlează emoțiile și starea de spirit și de multe ori ne influenţează modul în care ne gândim.
Articol editat de cristina.rusu, 11 mai 2017, 18:00 / actualizat: 12 mai 2017, 10:02
Dacă faceţi parte dintre persoanele care nu pot trăi fără muzică, luați în considerare faptul că sunetul ne poate influența foarte mult creierul, ne poate schimba brusc starea de spirit și comportamentul, ne poate aduce bucurie, relaxare, emoție, inspirație, dar poate provoca şi iritație, tristeţe sau euforie.
Un nou studiu relevă faptul că muzica poate activa aceleaşi părţi ale creierului activate și prin consumul de opiacee. În mod evident, melodiile preferate ne pot îmbunatăţi starea de spirit.
Oamenii de știință sunt convinși că sunetele acționează asupra organismului, pe care îl aduc într-o stare apropiată de cea după administrarea de substanțe chimice. Muzica noastră preferată stimulează sistemul nervos să elibereze substanțe care creează emoții pozitive.
Pentru a investiga fenomenul, cercetătorii au folosit mai multe metode: studiul subiecților, scanarea activității creierului și măsurarea nivelului de hormoni secretați.
Rezultatele au arătat că sentimentele pozitive provin din același sistem neurologic de stimulare, alimentat de dopamină.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.