Produse tradiționale românești pregătite pentru degustare
30 de studenți de la USAMV, de la Facultatea de Agricultură au prezentat preparate tradiționale, dar și poveștile rețetelor acestora.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 11 mai 2017, 06:00 / actualizat: 11 mai 2017, 12:52
Proiectul Produsul tradiţional: element de patrimoniu gastronomic se află la cea de-a 11-a ediție.
Țuică de gutui, prăjitură armenească, palanețe cu ceapă roșie de Turda, Pogăcele cu jumări din Lopadea Nouă, Balmoș moțesc, Mălai cu smântână de casă, Colțunași cu silvoiță sau Sirop de cătină, toate mi-au tras cu ochiul de pe mesele cochet aranjate de studenții îmbrăcați în costume populare caracteristice zonelor pe care le reprezentau.
Gastronomia unei țări se situează în mijlocul valorilor comunității. E foarte important că mai există oameni care cunosc și prepară rețete tradiționale pentru că ei îi pot învăța și pe ceilalți spune Peter Hurley, promotor al tradițiilor Maramureșene:
Gastronomia reprezintă identitatea unei țări. E important că avem tinerii care își doresc să învețe să prepare rețetele tradiționale și e bine că mai sunt oameni care știu preparate vechi și sunt dispuși să-i învețe pe cei tineri.
În România procesul de certificare presupune realizarea unui caiet de sarcini, iar studenții Facultăţii de Agricultură din Cluj-Napoca învață să fie antreprenori la cursul Controlul şi Certificarea Produselor susținut de conferențiarul Avram Fițiu.
Pentru a putea să vinzi în România un produs tradițional este necesar un demers tehnic. Practic este vorba despre un caiet de sarcini care se depune la Ministerul Agriculturii în vederea eliberării unui atestat de produs tradițional. Studenții au învățat la curs cum să elaboreze acest tip de document, caietul de sarcini.
Cei 30 de studenți care au luat parte la acest proiect au adus fiecare câte un produs dintr-o zonă geografică ce îi reprezintă într-un fel. Au învățat rețeta și au învățat cum să-l prepare.
Este inadmisibil ca în România, cu o tradiție culinară atât de bogată, să avem doar un singur produs tradițional certificat, Magiunul de Topoloveni. (Avram Fițiu, conferențiar la USAMV Cluj)
Expoziția de produse culinare tradiționale românești și seminarul Produsul tradiţional-element de patrimoniu reprezintă fază finală a unui concept încare a fost construită o poveste cu tot ce presupune ea (personaje, rețetă, prezentarea acesteia și impresiile după degustare) dedicată consumatorului. Caietele de sarcini realizate de studenți pot fi folosite de producători sau de orice persoană care dorește să înregistreze produsele ca fiind tradiționale.
Alina Nechita