Anchetă la Paris după valul de atacuri cibernetice din mai multe ţări
La Paris, a fost deschisă o anchetă după valul de atacuri cibernetice care au afectat, în mod special, în Franţa, constructorul de maşini Renault. La grupul Renault, oprirea producţiei face parte din măsurile de protecţie luate pentru evitarea propagării virusului.
Potrivit France Presse, au fost atacate şi alte filiale europene ale Renault: cea din Slovenia şi cea din România. Renault este prima companie franceză care a recunoscut că a fost afectată de masivul atac informatic, care a provocat daune în zeci de întreprinderi şi organizaţii din Marea Britanie, Spania, Portugalia, Mexic, Australia şi Rusia. În Regatul Unit, au fost atacate zeci de spitale. De ce au fost hackerii interesaţi de aceste instituţii ne spune Liviu Arsene expert BitDefender:
Spitalele sunt în general cele care împărtăşesc informaţii între diverse puncte de prezenţă. Ele trebuie oarecum să se afle în aceeaşi reţea, indiferent de locaţia lor pentru a avea acces doctorii la informaţiile pacienţilor, indiferent unde s-ar afla aceştia. Nu vizează în mod deosebit anumite tipuri de date. Pe el nu-l interesează decât să blocheze accesul la orice tip de date pentru a cere o sumă de bani ca şi recompensă pentru deblocarea lor. Că a fost un spital sau o reţea de spitale e pur incidental.
În România, Uzina Dacia a întrerupt o parte a activităţii şi a trimis mai mulţi angajaţi acasă, pentru a preveni producerea altor disfuncţionalităţi ale sistemelor sale informatice. Pe platforma de la Mioveni, a fost convocată o celulă de criză, care urmăreşte evoluţia situaţiei.
Specialişti în securitate informatică spun că plata recompensei nu este niciodată o soluţie, pentru că astfel este încurajat acest tip de comportament, iar infractorii sunt alimentaţi financiar. În plus, nu există garanţia că virusul a fost şters din calculator.
Articol editat de Camelia Velțan, 13 mai 2017, 17:43
Radio România Actualităţi