Cercetătorii au descoperit omizile care devorează plasticul
Cercetătorii din Marea Britanie și din Spania au descoperit că Omida de ceară, care poate crește până la trei centimetri, cunoscută sub denumirea științifică de Galleria Mellonella, este capabilă să devoreze pungile de plastic, relatează publicația „Gizmodo”.
Articol editat de cristina.rusu, 13 mai 2017, 15:00
Această trăsătură destul de bizară a acestor insecte a fost descoperită cu totul întâmplător.
Federica Bertocchini, unul dintre autorii acestui studiu, a descoperit că în pungile de plastic în care au fost puse omizile, au apărut după un interval de mai puțin de o oră niște mici găuri.
Bertocchini, împreună cu colegii săi, a realizat ulterior un experiment în cadrul caruia în jur de 100 de insecte au fost închise într-o pungă de plastic.
Peste 40 de minute, au început să apară primele găuri, iar, după 12 ore, insectele consumaseră 92 de miligrame de plastic.
Potrivit cercetătorilor, viteza cu care insectele mâncau polietilena depășește viteza cu care unele bacterii, care au trăsături similare cu aceste insecte, devorează câte 0,13 miligrame de material sintetic zilnic.
Studiul a demonstrat că polietilena se descompune în stomacul insectelor. Mai exact, specia aceasta de omizi mănâncă polietilenă, unul dintre cele mai rezistente materiale plastice, care se regăsește în compoziția pungilor de plastic folosite pentru cumpărături.
Cu alte cuvinte, aceste omizi pot ajuta la combaterea poluării cu plastic a planetei, se arată într-un articol publicat de revista Current Biology.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.