Oşenii, pomul de mai şi obiceiurile nemţeşti
Înălţarea pomului de mai, tradiţie respectată din vechime de poporul german, va fi transpusă la Satu Mare în cadrul ediţiei din acest an a Zilelor Culturale Germane care vor avea loc vineri 12, respectiv 13 mai.
Articol editat de , 13 mai 2017, 10:30 / actualizat: 15 mai 2017, 9:43
Cu asemănări semnificative în obiceiurile străvechi româneşti din anumite zone ale ţării, unde, la începutul lunii mai are loc sărbătoarea de Armindeni, înălţarea pomului de mai, consacrat belşugului şi rodirii pământului, va avea loc sâmbătă, 13 mai, în centrul oraşului.
Punct de maximă atracţie în programul Zilelor Culturale Germane, înălţarea pomului de mai este iniţiativa unui reprezentant al Forumului Democrat German Satu Mare.
După ce a trăit ani buni în Germania, unde s-a familiarizat cu acest obicei, Boer Adam a făcut toate demersurile pentru ca pomul de mai să fie înălţat în centrul oraşului.
Nu a fost simplu, pentru că populaţia de etnie germană din judeţ trăieşte în localităţi fără păduri, astfel că a apelat la bunăvoinţa şi înţelegerea oşenilor.
Un om de afaceri din Negreşti Oaş, cu activitate în producţia de mobilă, i-a pus la dispoziţie nu doar trunchiul de brad, curăţat şi pregătit pentru a fi împodobit, ci a promis şi că împreună cu zece oşeni puternici, va ajuta la înălţarea acestuia:
În Germania, pomul de mai ajunge şi până la 50 de metri. Al nostru va avea doar zece metri şi îl vom putea înălţa datorită sprijinului şi generozităţii manifestate de oşeni.
Am găsit înţelegere la un om de afaceri din Negreşti Oaş, care a pregătit trunchiul unui brad pe care îl vom împodobi pentru a fi înălţat în centrul oraşului, peste drum de fostul Hotel Dacia.
În vârf, trunchiul de brad are o coroană rotundă învelită în crengi verzi de brad, de care sunt atârnate panglici colorate. (Boer Adam)
Obiceiului înălţării pomului de mai, respectat în Germania, se regăseşte şi în anumite zone ale ţării noastre, unde, la începutul lunii mai are loc sărbătoarea de Armindeni:
Înălţarea pomului de mai este o tradiţie foarte veche, din perioada premergătoare erei christice din Europa. În Germania, obiceiul simbolizează sacrificiul adus zeului vietăţilor şi pădurii.
Obiceiul se regăseşte şi în tradiţia veche românească, sub forma sărbătorii de Armindeni, când pomul de mai este înălţat pentru a ocroti gospodăriile şi a le asigura oamenilor recolte bogate. (Boer Adam)
Conform tradiţiei, trunchiul de brad, pregătit şi împodobit, va fi purtat pe umeri până în centrul oraşului, unde va fi înălţat pentru a rămâne acolo până la sfârşitul lunii.
Apoi va începe distracţia, iar sătmărenii vor avea la dispoziţie strudli, bere nemţească şi vin românesc şi o atmosferă antrenantă cu muzică şi dansuri germane.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.