DigitALL: Telefoane mobile, cu butoane de panică, pentru persoanele în vârstă
Am tot vorbit despre telefoane deștepte, de ultimă generație, cu tot felul de aplicații și accesorii care să le facă din ce în ce mai performante, însă nu toată lumea poate avea sau folosi un astfel de telefon.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 15 mai 2017, 10:46
De exemplu, persoanele în vârstă care nu văd prea bine sau care nu înțeleg cum funcționează un touch screen, nu au ce face cu un astfel de aparat.
Companiile de telefonie mobilă continuă să producă și telefoane cu butoane. Da, cu butoane mari pe care sunt scrise foarte vizibil literele și cifrele. Ecranele sunt mai mici decât în cazul celor touch screen, însă au lumină bună și redau foarte lizibil și luminos toate informațiile scrise de utilizator.
Alte două aspecte importante la telefoanele pentru persoanele în vârstă îl reprezintă meniul simplu și prețul accesibil.
Dacă pe piaţa europeană oferta de produse dedicate seniorilor este generoasă, în România telefoanele disponibile pentru astfel de persoane sunt mult mai puține.
De exemplu, online, nu ai aproape nicio şansă să găseşti telefoane special concepute pentru persoane în vârstă, însă dacă te deplasezi la magazinele de profil, poți achiziționa ceea ce ți se potrivește.
Ca alternative, seniorii pot opta pentru telefoane rezistente la praf, apă și șocuri sau telefoane ieftine cu un design minimalist și fără funcții complicate.
Myria Senior MY9018 este un telefon concept special pentru persoanele în vârstă și iese în evidență prin tastele de mari dimensiuni și bine evidențiate. Aparatul a fost conceput pentru persoanele cu vederea slabă. Pe partea din spate, lângă camera foto, dispozitivul are un buton SOS care, după ce este apăsat, apelează până la 5 numere de telefon predefinite până când răspunde cineva. Telefonul se încarcă în propriul stand, după un model văzut la telefoanele fixe, iar prețul lui este de 110 lei.
Un alt telefon adecvat pentru persoanele vârstnice este Fysic FM-7500. Și în acest caz este vorba despre taste mari și un meniu simplu de înțeles și de navigat, în timp ce ecranul iese în evidență prin fonturile de mari dimensiuni și prin culorile care contrastează puternic pentru a fi ușor de intuit. Și acest model beneficiază de buton de panică pentru contactarea rapidă a persoanelor apropiate în cazul unei urgențe. Prețul lui este de 145 de lei.
Și vă mai dau un exemplu. Brandul românesc Allview are, de asemenea, un telefon pentru vârstnici, D1 Senior. Pe lângă tastele mari și ecranul ușor de citit, modelul are o carcasă cu margini rotunjite pentru a putea fi ținut mai bine în mână. D1 Senior are însă și o funcție mai puțin întâlnită, dar foarte utilă: în cazul unei urgențe, pe lângă butonul SOS special conceput, telefonul trimite contactelor de urgență un SMS care conține un link Google Maps către localizarea aproximativă a utilizatorului, obținută prin datele preluate de la antenele operatorului de telefonie. D1 Senior se găsește la 160 de lei.
Pe lângă telefoanele standard, există și o serie de telefoane rezistente la apă, praf și șocuri care pot fi utilizate de către persoanele vârstnice. Aceste caracteristici sunt importante, întrucât se poate întâmpla ca acest segment de utilizatori să scape mai des telefonul din mână. În plus, rezistența la apă și praf asigură o utilizare a aparatului, în bune condiții, chiar și atunci când verși pe el un pahar cu lichide.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.