Primarii scapă de răspunderea semnăturilor
Primarii ar urma să fie lipsiţi de răspundere pentru acte semnate în funcţia pe care o deţin, dacă acestea sunt semnate şi de un funcţionar de specialitate.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 16 mai 2017, 11:28 / actualizat: 16 mai 2017, 15:51
Senatul a adoptat un proiect de modificare a legii administraţiei locale care stabileşte cã aleşii locali rãspund exclusiv de actele pe care le emit.
Senatorul PSD, Ioan Deneş, a explicat cã astfel este clarificat faptul cã semnãtura primarului este una de autenticitate şi nu de specialitate:
Prin această propunere şi prin amendamentele aduse s-a clarificat, cred că pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care interpretează legile că semnătura primarului este o semnătură de autenticitate a documentului emis şi nu o semnătură de legalitate sau de specialitate în ceea ce priveşte, ştiu eu, urbanismul şi alte domenii care ţin de un act administrativ emis într-o administraţie publică locală. (Ioan Deneş, senatorul PSD)
Parlamentarii USR au votat împotriva documentului şi au atras atenţia cã, prin aceastã lege, primarul ar putea fi exonerat de rãspunderea semnãrii unui act administrativ.
Senatorul Florina Presadã:
Deşi suntem de părere că este nevoie ca fiecare funcţionar public să răspundă pentru actele pe care le semnează, credem că şi primarul trebuie să răspundă la fel. Ceea ce este periculos în această iniţiativă este posibilitatea exonerării primarilor de răspunderea pe care le-o dă contrasemnarea sau semnarea actelor administrative. Cerem să îndreptăm erorile făcute în comisie şi vom solicia plenului, colegilor senatori, respingerea proiectului de lege. (Florina Presadă, senator)
Senatul este for decizional pentru aceastã lege, adoptatã tacit de Camera Deputaţilor.
Documentul merge acum la promulgare, la preşedintele Iohannis.
Radio România Actualități
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.