Ascultă Radio România Cluj Live

Cireşe de mai româneşti…din import

Primele cireşe de mai au apărut în pieţele din Satu Mare. Pe etichete scrie că sunt româneşti, dar în realitate sunt aduse din Ungaria, Italia sau Polonia iar vânzătorii nu sunt producători, ci angajaţi de-ai producătorilor – care preferă să nu se arate, dar încearcă să facă un ban, mizând pe pofta şi naivitatea cumpărătorilor.

cirese de mai1
Foto: Cireşe de mai româneşti...din import

Articol editat de , 20 mai 2017, 06:00 / actualizat: 20 mai 2017, 9:25

taraba cirese

Dacă e luna mai, sătmărenii ştiu că la scurt timp după apariţia primilor căpşuni autohtoni, pe tarabele din pieţe vor fi expuse la vânzare şi primele cireşe. Cireşele de mai, acelea care pe vremuri se vindeau cu 1 leu bucheţelul în care sperai să găseşti măcar două cu codiţele împreunate, numai bune de pus la urechi. Se pare însă că nici obiceiurile, şi cu atât mai puţin cireşele, nu mai sunt ce au fost,

Acestea sunt cireşele de mai superdulci, româneşti, aşa cum se menţionează pe etichetele unde scrie că 1 kilogram costă 20 de lei şi, sunt aduse de fapt din Ungaria, Italia sau Polonia. Nu sunt vândute de producători, ci de angajaţi ai acestora care refuză să vorbească, dar îţi trag şmechereşte cu ochiul când îi întrebi de unde sunt aduse cireşele. Adevăraţii producători, unul sau doi, răzleţi, expun pe tarabe cel mult o lădiţă cu cireşe de mai autohtone. Mici, pricăjite, la 5 sau 10 lei kilogramul:

Cireșe românești

Cireșe românești

 

Sunt primele cireşe, dar dacă plouă mult nu vor mai fi, pentru că se ştie, la multă ploaie cireşele crapă. Dar ăstea măcar sunt cireşe româneşti, nu ca acelea pe care scrie că-s de-ale noastre, dar de fapt sunt aduse din ţările vecine. Am cules doar trei lădiţe, dar nu trec. Lumea vine, se uită la ele, vede că-s mici, şi nu cumpără. Deşi astea sunt cireşele cu care noi am crescut. Abia aşteptam să se coacă. (Mariana Şuta, producătoare)

Cărnoase, mari, de un roşu aprins, cireşele aduse din ţările vecine te îmbie. Dar tot nu-ţi vine să dai 20 de lei pe 1 kilogram. Aşa că dacă vrei să-ţi astâmperi pofta, cumperi câteva cireşe româneşti, nici pe departe la fel de gustoase şi aspectuoase:

Am cumpărat cireşe cu 5 lei kilogramul pentru că la preţul ăsta precis sunt româneşti. Nu dau 20 de lei pe un kilogram din cireşele astea mari şi dulci, sunt prea scumpe şi cu siguranţă nu sunt de la noi. (cumpărătoare)

Dacă ne-am lămurit cum stau lucrurile cu cireşele româneşti din import, dar nu ne-a trecut pofta de fructe de mai, putem să recurgem la un artificiu: în timp ce aşteptăm ca vânzătorii să lase din preţ, cumpărăm nişte căpşuni româneşti. Acum costă între 8 şi 10 lei kilogramul, iar peste câteva zile vor costa şi mai puţin.

 

Stela Tudor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje vineri, 21 martie 2025, 13:57

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO

De Ziua Internațională a Poeziei, șapte asociații clujene au pus la cale o petrecere așa cum merită din plin poezia.   Întâlnirea...

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO
Reportaje marți, 18 martie 2025, 14:32

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor

O părticică din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani a fost încapsulată în volumul Mâncarea Franciscanilor. Este o versiune...

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor