Ne petrecem noaptea la muzeu?
CLUJ
Articol editat de Andreea Leonid, 20 mai 2017, 06:00
Activităţi inedite şi diverse în Noaptea Muzeelor, la Cluj!
Incintele muzeale pot fi vizitate în prima parte a zilei, urmând ca porţile să se deschidă din nou de la ora 19:00 şi până în jurul orei 1 noaptea. Troleibuzul 25 va putea fi utilizat pe ruta sa de noapte cu titlu gratuit.
Vivariul Universităţii Babeş-Bolyai vă invită în noul spaţiu expoziţional dedicat ţestoaselor uriaşe din Africa. Vivariul se găseşte pe str. Clinicilor nr. 5-7, la demisolul Institutului de Zoologie.
Muzeul de Paleontologie propune pentru Noaptea Muzeelor o călătorie în trecut, pentru a cunoaşte lumea exotică din apele calde ale mării, care acoperea cândva Bazinul Transilvaniei. Expoziţia poate fi vizitată între orele 19 şi 24 la sediul muzeului de pe strada Kogălniceanu, nr. 1.
Şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează diverse evenimente atât la sediul instituţiei de pe str. Memorandumului nr. 21, cât şi în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, unde va avea loc mâine la prânz Crosul Transylvania Ethno Run. De asemenea, artistul popular Daniel Leş va susţine ateliere şi demonstraţii de olărit tradiţional.
Vor fi deschise sâmbătă, 20 mai, şi porţile Muzeului de artă, al Mitropoliei şi cel de Istorie a Transilvaniei.
Nu doar muzeele oferă sâmbătă evenimente gratuite publicului, ci şi alte instituţii culturale din Cluj. Centrul de Cultură Urbană Casino prezintă expoziţia de fotografie „Clujul are farmec”.
Bastionul Croitorilor va aduce începând cu ora 21:00 o atmosferă medievală în cetate. Cornul străjerilor va suna de nouă ori, iar ei vor întâmpina breslele din Castrum Clus şi oaspeţii sosiţi în Oraşul-Comoară spre a se bucura de priveliştea romantică a cavalerilor şi domniţelor.
La Cinema Dacia din cartierul Mănăştur vor fi proiectate filme de scurt metraj realizate de-a lungul anilor de absolvenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune. Ultimele vizionări încep la ora 24:00.
Andreea Leonid
……………………………………………………………………………………………………………
SIBIU
Noaptea Muzeelor @ Muzeul ASTRA aduce în aer liber concerte, gogoși, intrare liberă și multă distracție.
Managerul Complexului Național Muzeal ASTRA, Ciprian Ștefan, promite o seară de neuitat în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, acolo unde, la fel ca în fiecare an, distracția va fi cuvântul cheie. Cu trupa Phoenix invitată în premieră la Noaptea Muzeelor, un concert al trupei sibiene Domino și o reprezentație marca Școala de Dans „Ioan Macrea”, evenimentul se anunță a fi unul cu adevărat atrăgător. Managerul spune că își dorește ca cei 23.000 de vizitatori de la ediția din 2016 să revină la petrecerea în aer liber.
Pe lângă formațiile locale, Domino, Școala de Dans Ioan Macrea și ce mai avem legat de dansuri populare de la Călușerii din Rășinari, în premieră în muzeu va concerta Phoenix. Cred că este o formație iubită de toți, indiferent de vârstă, și ne așteptăm la un număr cât mai mare de oameni. Dorim ca an de an să creștem această ofertă culturală, pentru că dacă tot e intrare gratuită și oamenii vor veni, vrem să oferim același respect pe care și publicul ni-l oferă nou. Adresez o rugăminte însă tuturor, să respecte cu sfințenie locurile special amenajate pentru fumat. (Ciprian Ștefan, manager CNM ASTRA)
Dacă anul trecut mâncarea a fost un punct central, de această dată organizatorii vor oferi de-ale gurii, dar la scală mai mică. În afară de câteva gogoși tradiționale și ceva preparate culinare romane, vizitatorii nu vor avea prea multe de degustat. Restaurantele din zonă sunt însă pregătite cu diferite mâncăruri pentru fomiști.
La târgul de țară am redus activitatea gastronomică, pentru că este destul de greu de gestionat. Vom avea doar câteva rețete de gogoși și cam atât pentru că sunt în muzeu câteva restaurante care oferă produse de bună calitate, în toată această perioadă. (Ciprian Ștefan, manager CNM ASTRA)
Noaptea Muzeelor va avea loc în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, cu intrare gratuită și începere de la ora 18:00. Petrecerea de la scena de la lac se va întinde până târziu la 23:30.
Cristina Bălău
……………………………………………………………………………………………………………………………
SATU MARE
Noaptea Albă a Muzeelor la Muzeul Judeţean Satu Mare: vor putea fi vizitate toate expoziţiile permanente de artă plastică, istorie, arheologie şi etnografie, iar alte expoziţii temporare vor fi vernisate pe parcursul programului. Vor avea loc şi programe artistice susţinute de elevi ai unor şcoli din municipiu, ansambluri muzicale şi cursanţi ai Palatului Copiilor.
La Carei, programul pregătit pentru Noaptea Albă a Muzeelor se va desfăşura în incinta Castelului Karoly. Programul va începe cu o paradă a costumelor de epocă şi va continua cu demonstraţii de scrimă, numeroase momente artistice şi cu invitaţia la vals pe care domniţele şi cavalerii o vor face vizitatorilor. Pe tot parcursul manifestărilor, vizitatorii vor putea admira maşinile de epocă expuse în curtea castelului şi vor putea interacţiona cu reprezentanţii Ordinului Cavalerilor Teutoni.
În oraşul Negreşti Oaş, organizatorii au concentrat manifestările dedicate Nopţii Albe a Muzeelor în jurul creaţiilor şi personalităţii celui care a fost unul dintre cei mai apreciaţi etnografi/ fotografi din România, Ioniţă G. Andron. Între orele 18:00-23:30, cei interesaţi vor putea să viziteze expoziţia retrospectivă Ioniţă G. Andron, organizată în contextul aniversării împlinirii a 100 de ani de la naşterea acestuia. În atmosfera creată de muzica oșenească, împreună cu vizitatorii, organizatorii vor depăna povestea Ţării Oaşului surprinsă în ipostaze tulburătoare de Ioniță G. Andron.
Stela Tudor
……………………………………………………………………………………………………………
ALBA IULIA
Noaptea Muzeelor, eveniment de anvergură europeană, la care muzeul din Alba Iulia s-a aliat din anul 2010, în ediția din acest an vizitatorii vor avea ocazia să cunoască personaje din istoria orașului și din istoria națională a României precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican.
De asemenea, anul acesta la eveniment, participă Garda Națională alături de cele patru trupe de reenactment patronate de muzeul albaiulian, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.
Programul evenimentului:
Muzeul Național al Unirii
Ora 19,00 – Deschiderea oficială
– Reprezentație Garda Apulum
Ora 19,45
– Parada Personajelor istorice
Orele 20,00 – 01,00
Istoria prinde viață în muzeu cu peste 40 de personaje istorice
Ateliere de pictat icoane
Orele 20,00 – 22,00
Momente muzicale… muzică barocă și interbelică:
-Liviu Cernat – Ovidiu Pârjol – Robert Gavrilaș
Ora 24,00
Moment muzical … Jazz
-Laura Orian
Sala Unirii
Orele 20,00-01,00
Atelier de cusături tradiționale și confecționat jucării
Strada Muzeului
Orele 20,00-01,00 Ateliere antice
– Monetărie,”plante magice” dacice
– Fierărie, pielărie
– Prelucrare lemn , confecționat podoabe
– Prelucrare os, tir cu arcul
– Jocuri romane (latrunculi, mola zaruri, astragalus etc…
– Atelier de scris ”officina scriptoria”
Ora 22,00
Reprezentație Garda Națională
Ora 23,00
– Dansuri antice / Magna Nemesis
– Lupte de gladiatori/Ludus Apulensis
Spațiul expozițional Poarta III
Orele 20.00-01.00
– New kids in town: Cartier Creativ Carolina
Cezar Firu/Constantin Inel/Liviu Zgârciu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.