Grand Prix Nova – patru zile de dialog şi performance cu artiștii teatrului radiofonic
Ediția a V-a a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune se desfășoară la București în perioada 29 mai – 3 iunie 2017.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 mai 2017, 18:12
Singurul festival din România dedicat creației radiofonice propune, în premieră anul acesta, patru zile de dialog şi performance cu artiștii teatrului radiofonic internațional în secțiunea Soundscape Eden. Atelierele sunt susținute de membrii juriului secțiunii Concurs a acestei ediții a festiavalului.
Cu Dmitry Nikolaev (Rusia) explorăm Sunetul psihologic după metoda Michael Chekhov. Bernard Clarke (Irlanda) şi Matt Sarnecki (jurnalist RISE Project) conturează relația biunivocă dintre artă și politică în atelierul: Artă și politică/ Majoritate versus minorități (parteneriat SEMI / SILENT). Tot Bernard Clarke ne propune apoi o incursiune selectivă în istoria avangardei sonore. Într-un perfromance realizat în parteneriat cu France Culture, Amandine Casadamont (Franța) se întoarce în zona Fukushima în hörspiel-ul live intitulat Shinkanzen a prins o asemenea viteză încât o să deraieze. Ilinca Stihi (România) ne invită la audiția primului spectacol audio surround (5.1) multi-premiat, produs de Radio România, Biblia neagră a lui William Blake.
30 mai 2017, 20.00-21.00,
Dmitry Nikolaev- Sunetul psihologic
Termenul de „gest psihologic” lansat de Michael Chekhov este binecunoscut și folosit de actori în procesul de studiu. Din păcate, ideea sa despre sunetul psihologic nu a avut aceeași răspândire. Este o pierdere pentru că poate da aripi gândirii creative atât în teatru cât și mult dincolo de el…
31 mai 2017, 20.00-21.00
Bernard Clarke- Artă și politică/ Majoritate versus minorități
(eveniment în parteneriat cu SEMI / SILENT)
Întâlnirea cu opera sonoră a artistului irlandez Bernard Clarke poartă urmele intersectării cu opinii de natură politică. Alături de el, Matt Sarnecki, jurnalist de investigație la RISE Project va explora relaţia subtilă dintre cercetarea jurnalistică și opera artistică. La masa rotundă vor participa şi Anamaria Pravicencu si Octav Avramescu de la platforma de podcast SEMI / SILENT şi Ilinca Stihi.
1 iunie 2017, 20.00- 21.00
Co-producție France Culture/Radio România
Amandine Casadamont – Shinkanzen a prins o asemenea viteză încât o să deraieze, hörspiel live, transmisie directă la Radio3Net
Performance-ul propus de Amandine Casadamont îmbină într-un peisaj sonor complex sunete înregistrate în zonele recent redeschise după decontaminare de la Fukushima, cu cele ale protestelor antinucleare din fața parlamentului japonez, cu discuri de vinil cu muzică tradițională, sau cea de varieteu japoneză, alese și cumpărate în Japonia. Îmi doresc să spun o poveste pentru fiecare, dincolo de granițele limbii care ne desparte.
3 iunie, 17.00-19.00
(eveniment în colaborare cu Sâmbăta sonoră)
Workshop Bernard Clarke
Bernarnd Clarke ne propune o istorie selectivă a avangardei în radio din anii timpurii până în prezent, trecând prin personalități reprezentative ca Vertov, Hlebnikov, Brecht și Weill, Ruttmann, Welles, propaganda fascistă transmisă la radio din germania nazistă și Italia lui Mussolini, Artaud, propaganda americană despre bomba nucleară, vânătoarea de vrăjitoare a lui McCarthy, întoarcerea genului Horspiel după Al doilea război mondial, William Burroughs, radioul ca instalație, radioul de mase… și până la uriașii inovatori ai artei sonore ca Alessandro Bosetti și Gregory Whitehead.
20.00-21.00
Audiție cu primul spectacol audio surround (5.1) produs de Radio România. Biblia neagră a lui William Blake de Ilinca Stihi a fost distins cu Mențiunea specială a juriului la Prix Italia 2016 și premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2016.
Atelierele se vor desfășura în limba engleză, în Grădina Eden (Calea Victoriei, nr.107). Accesul e liber.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.