”Să te naşti în Maramureş este o mândrie”!
Ştim că este la modă să-ți ponegreşti ţara şi neamul şi să te plângi că destinul nu a fost de partea ta să ai şansa să te naşti într-o altă ţară, dar să te naşti în Maramureş este o mândrie pe care dorim să o purtăm şi să o purtaţi pretutindeni deoarece ca să înţelegi Maramureşul e nevoie de suflet şi sufletul lui suntem noi. De aceea putem spune răspicat: mândri că suntem Maramureşeni şi nu în ultimul rând ... cuvintele din pictura lui Bilțiu Dăncuș ”Am fost şi-om fi”.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 mai 2017, 15:52 / actualizat: 13 iulie 2017, 9:35
Cu toate că zonele rurale din Maramureș au fost asaltate de elemente moderne și idei occidentale, există momente și locuri în care valorile tradiționale maramureșenești rămân vii.
Asemenea momente și locuri au fost prezentate și la Zilele Maramureșului„ desfășurate în perioada 18-23 mai când Maramureșul a fost „plai cu flori„ și „mândru de sărbători„ căci s-au desfășurat o serie de evenimente, menite să evidențieze esența valorilor maramureșene. Unul dintre evenimente a fost și Festivalul Nunților Tradiționale„ desfășurat în toată splendoarea la Casa de Petrecere a maramureșenilor din comuna Oncești.
Păstrând linia tradițională, aproximativ 1200 de persoane îmbrăcate tradițional, s-au strâns la festivalul nunților, dovedind încă o dată că portul popular este unul dintre cele mai reprezentative simboluri maramureșene. S-au prezentat nunți specifice fiecărei zone etnografice a Maramureșului: Zona Lăpușului, Țara Chioarului, Zona Codrului și Maramureșul Voievodal.
Noi reprezentăm grupul „Izvorul Izei„ din Săcel și am venit să prezentăm obiceiurile de nuntă, îmbrăcați bineînțeles, în costume vechi de aproximativ 100 de ani. Mireasa are pe cap cununa, părul împletit în trei, cu trei petele (beţele) şi multă verdeaţă, iar la urechi are tondoloni (cercei mari). Ea poartă cămeşa albastră, gulere simple de pânzoaică (pânză de casă), pieptar cu cruci specific Săcelului, două pânzături, în faţă cu slove sau cu fire iar în spate pânzătură de lână, surt alb şi opinci de oargă (piele), obiele albe de pănură. După cap are trei baticuri de par (alb,roşu,alb) iar la gât are zgărdan şi zgardă. Mireasa se îmbracă în patru feluri înainte şi după nuntă, afirmă Mariana Țulean din Săcel „mireasa„
Reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din cele patru zone etnofolclorice ale judetului au fost prezenți alături de grupuri de copii sau ansambluri folclorice care și-au prezentat momentele artistice specifice zonei.
Oameni importanți au venit să viziteze Maramureșul în această perioadă, am pregătit un program special, așa ne dorim să promovăm Maramureșul, aici, unde lucrurile sunt încă autentice. Oaspeții au fost extrem de impresionați, abia au plecat acasă și cred că încă sunt bulversați de frumusețile naturale pe care Maramureșul le poate oferi. Cu toții ne-am promis că pe lângă faptul că au fost ei, o să încerce în perioada următoare să trimită în Maramureș reprezentanți ai celor care fac industria turismului„ a adăugat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, prezent la eveniment.
Bineînțeles, în prezența sutelor de maramureșeni îmbrăcați traditional, atmosfera a fost una de sărbătoare iar invitații s-au simțit extraordinar.
Mihaela Botiz
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.