Armate de roboței și mașini zburătoare, la Festivalul Științei
Visul inginerilor de a construi un automobil zburător a fost pus în practică de o echipă de elevi din județul Vâlcea care au ocupat premiul I la ediția din acest an a Festivalului Național al Știintei găzduit la acest sfârșit de săptămână de municipiul Zalău.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 mai 2017, 06:00 / actualizat: 6 februarie 2018, 13:59
Elevii s-au remarcat cu o mașină capabilă să ruleze normal, iar la solicitarea conducătorului poate decola pentru a se deplasa prin aer. Aceiași elevi s-au remarcat și cu roboții vectoriali capabili să stocheze exerciții de matematică, fizică, chimie și să le predea la domiciliu elevilor.
Lucrările sunt perfect funcționale și au impresionat juriul format din ingineri și profesori.
Reporter: Cine sunteți voi și cu ce v-ați prezentat la festival?
– Eu mă numesc Marinaț Ionuț și împreună cu prietenii mei am realizat o mică armată de roboței, fiecare cu funcții specifice. Roboții noștri sunt pe categorii: avem roboți didactici cu care poți învăța să faci programe de fizică, de matematică, chiar si calcule vectoriale. Mai mult, sunt un fel de caiete pe care poți să faci exerciții nelimitate, în sensul că nu ai ce strica dacă greșești o linie de cod sau un calcul. Pur și simplu trebuie s-o iei de la capăt și să vezi unde ai greșit.
Mai am un roboțel umanoid, este multifuncțional: poate căra obiecte, poate să ocolească obstacole, să comunice și să transmită mesaje cu ajutorul unor sintetizatoare.
Aici avem un vis al multor ingineri, mașina zburătoare! Noi am făcut un prototip, este o combinație între o dronă și o mașinuță, în momentul în care, să spunem, ai un obstacol și nu poți să-l ocolești terestru, poți să mergi aerian. Lucrările sunt construite din materiale reciclate, în proporție de 70-80 la sută.
Am putea folosi robotul Vega la cărat obiecte, el are o foarte mare rezistență în mâini, fiind capabil să facă și flotări. Robotul vectorial are trei roți și se poate mișca pe două direcții.
Adi Lungu
Foto: facebook
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.