Învățământul dual se extinde la Sibiu
Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a semnat 10 contracte pentru dezvoltarea sistemului de învățământ în sistem dual care implică patru licee tehnologice din Sibiu. Primul program de acest gen a fost inaugurat la Colegiul Independența, la finalul anului 2014.
Articol editat de , 29 mai 2017, 12:03
Obiectul contractelor semnate cu operatorii economici interesați este acela de a forma competențele necesare pentru dezvoltarea profesională a tinerilor și sprijinirea acestora în tranziția de la școală la un loc de muncă. Valabilitatea acestor contracte a fost stabilită la 40-42 de luni și precizează numărul de elevi care vor face practică prin acest program în anul școlar 2017-2018. Programele se vor desfășura în conformitate cu Legea educației naționale și OUG 81/2016. În cadrul acestor contracte fiecare partener are atribuțiile bine stabilite.
- unitatea de învățământ va asigura alcătuirea curriculumului, se va îngriji de încheierea contractelor de practică și va permite utilizarea în acest program a spațiilor cu dotările de care dispune
- operatorii economici implicați vor oferi specialiști formatori, vor organiza stagiile de practică, vor aduce utilaje, echipamente și materii prime; foarte important este faptul că aceștia vor acorda susținere financiară elevilor, în funcție de posibilități, fie că este vorba de burse sau acoperirea costurilor cu transportul și echipamentele
- cel mai important rol al Primăriei Sibiu este acela de a se asigura că locațiile în care se desfășoară practica sunt în stare corespunzătoare prin reparații și investiții în clădiri; fiecare contract prevede lucrările pe care municipalitatea se angajează să le execute
Pentru funcționarea acestui program în condiții bune, Primăria Sibiu va investi în acest an în clădirile Colegiului Independența, școala pilot, peste 540.000 de lei pentru reabilitarea atelierului școală de pe strada Ocnei, achiziția unei centrale termice și achiziția de materiale didactice. Promoția care a urmat cursurile de trei ani în cadrul acestui program a absolvit anul acesta, fiind formată din 38 de elevi.
Meseria de electrician este una uşoară şi plăcută. Este foarte important să am o meserie.
Sistemul acesta mă pregăteşte pentru meseria pe care o să o am în viitor.
Mă ajută să devin electrician sau mecanic auto. O să am o meserie şi o să am unde să lucrez.
Există multe companii în Sibiu şi acestea ne oferă o practică şi un loc de muncă mai apoi.
O altă promisiune în dezvoltarea sistemului de învăţământ dual a fost făcută de ambasadorul Germaniei venit la Sibiu, Hans Werner Lauk, acum 3 ani.
Aş dori să subliniez faptul că se doreşte o dezvoltare a şcolilor profesionale, iar acest lucru a început să fie făcut în Sibiu, atât cu sprijin german cât şi sub egida Ministerului Educaţiei şi Învăţământului. Ceea ce dorim noi este tocmai această introducere a sistemului dual pe care noi îl aplicăm în Germania, acea îmbinare de practică cu teorie, care este importantă în dezvoltarea elevilor şi a studenţilor. Îmbinăm învătământul de stat cu investitori şi cu fabrici private, dând posibilitatea formării profesioniştilor care vor lucra în fabricile germane.
Învățământul în sistem dual funcționează în Sibiu încă din decembrie 2014.
Cristina Bălău
Ascultă Radio Antena Sibiului online AICI.