Sindromul primului secretar
În teatrul antic exista un personaj, de regulă zeu, care apărea pe neaşteptate, conferind credibilitate şi limpezind firul acţiunii. Romanii au numit această găselniţă dramatică Deus ex machina.
Articol editat de , 29 mai 2017, 06:00 / actualizat: 29 mai 2017, 14:47
În realitatea epocii socialiste, zeul se numea prim secretar. Nu aveai butelie, serviciu sau casă? Te duceai la el şi, c-un pic de noroc, tovul dădea un ordin care îţi rezolva problema pe loc, înaintea altor solicitanţi, fără a parcurge etapele normale.
Acest apel la o forţă supremă a devenit, cu timpul, caracteristica mentalului nostru colectiv. Tonele de petiţii adunate la Preşedinţie, Guvern, Parlament şi Prefecturi demonstrează că oamenii nu cred în demersul cetăţenesc, în Calea Legală.
Am un proces pe care nu reuşesc să-l câştig? Nu-mi ajung banii ca să trăiesc cum mi-ar plăcea? Mă scoate din pepeni un vecin? Fraţii nu-mi dau partea mea din moştenire? Pun mâna pe pix şi scriu o rafală de petiţii către toţi cei care, în opinia mea, ar putea să-mi pună „o vorbă bună acolo unde trebuie”.
Am de rezolvat ceva la Primărie, la Finanţe sau la Policlinică? Caut „o cunoştinţă care să aibă o cunoştinţă” care să-mi rezolve problema fără a mai sta la rând sau a aştepta răspuns în termenul legal.
Nici presa nu scapă de petiţii care-i cer „să scrieţi (vorbiţi, filmaţi) despre necazul meu”. Pur şi simplu, românul vrea tratament preferenţial. Dacă se poate cu şpagă dă şpagă, dacă nu, imploră intervenţia lui Deus ex machina.
În lipsa primului secretar ne descurcăm mai greu dar, cu osârdie, încercăm să-l recreăm sub alte denumiri. Important e să scoată castanele din foc în locul nostru. Sau măcar să ne facă să credem că le scoate…
Cu sau fără rost, vieţile noastre stau sub semnul lui Deus ex machina. Aşa se explică admiraţia atâtor români pentru personajele populiste sau/şi autoritare.
Democraţia reală presupune bătaie de cap şi, mai ales, responsabilitate. Mult mai plăcut e să stai la meci sau la bufet şi, când apare o problemă, s-o laşi pe seama „ălora mari”. Poate că n-o rezolvă ei prea grozav dar tu ai scăpat de griji şi, pe deasupra, ai motiv să-i înjuri la o bere.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.