[AUDIO] La Serile Radio Cluj vă reîntâlniţi cu Ora de limba română! (ep.7)
Aici şi acum puteţi asculta înregistrarea emisiunii din data de 31 mai 2017.
Articol editat de Carmen Sas, 31 mai 2017, 10:34 / actualizat: 17 ianuarie 2018, 11:31
Și a fost o nouă ediție a Orei de limba română… Domnul profesor G.G. Neamțu s-a întors cu câteva zile înainte de la ”Gădălin-City” unde a mai tâmplărit câteva garduri pentru reședința de vară, s-a întors să-și pregătească în tihnă fișele ”de emisiune”. Cât despre doamna conferențiar Daiana Cuibus, după un drum la București, e gata pentru o nouă sesiune, pentru examenele ălea la gândul cărora studenții au și început să învețe ”de mâine”. Măcar să dea un like aici, poate, poate doamna conferențiar va fi mai îngăduitoare cu ei…?
Prin urmare, corect este ”Profesorul A CĂRUI faimă…”, și nu: ”A CĂREI faimă…”. ”Profesoara AL CĂREI coleg…”, și nu: ”A CĂREI…”. Știți, acordul încrucișat: ”cărui” cu substantivul din stânga, ”a” cu cel din dreapta. Bine, domnul profesor a explicat mult mai frumos, dar nu sunt în stare să reproduc.
Apoi, este corect și ”ELE ÎNSELE”, dar și ”ELE ÎNSEȘI” – de fapt, varianta din urmă este perfect justificată gramatical. Atenție, însă, la aceste adjective pronominale de întărire, să nu spunem ”eu însuși” sau ”eu însăși”. Dacă nu le stăpânim, mai bine le înlocuim cu ”chiar”. ”Chiar el”, în loc de ”el însuși”. ”Chiar voi”, în loc de ”voi însevă”. ”Înainte vreme, formele acestor adjective pronominale de întărire sau de identificare erau mult mai simple. Dar și-au băgat grămăticii coada și le-au complicat”, zice, mucalit, domnul profesor.
Ce este cu acest ”decât”, a cărui folosire greșită a intrat de curând, brutal, supărător în limba română? ”Mi-am cumpărat decât o carte”? Hm. ”Mi-am cumpărat DOAR o carte.” Dar: ”Nu mi-am cumpărat DECÂT o carte.” ”Mereu a crezut DECÂT ce i-a plăcut.” Chiar așa? Corect:”…DOAR ce i-a plăcut”! Unde avem negație, îl putem lua liniștiți pe DECÂT în brațe. În rest, să-l lăsăm în pace. Cum era bancul ăla? ”Ce doriți?” ”Cartofi!” ”De cât să vă dau?” ”DECÂT cartofi.”
Și atenție la sensurile unor cuvinte pe care le folosim deseori, în mod eronat! ”Corporație” înseamnă ”întreprindere mare, societate pe acțiuni”, nu ”multinațională”. Prin ”intempestiv” nu înțelegem ”brusc”, ci ”neașteptat”. ”Adversitate” nu se referă la ”adversar”, înseamnă ”dificultate” sau ”dezgust”. ”Acerb” e ”necruțător, aspru”, iar ”prevenitor”… Ce înseamnă ”prevenitor”. A spus-o un trecător, în vox-ul realizat de Cristina Elena Talpoș: ”…să te gândești înainte, de exemplu dacă ai fân pe câmp și știi că mâine plouă, să te duci să-l aduni.” Simpatic? Numai că ”prevenitor” nu are nimic de a face cu verbul ”a preveni”. ”Prevenitor” înseamnă, pur și simplu, ”curtenitor, serviabil”.
Cu speranța că am fost… prevenitor, vă anunț că următoarea ediție a Orei de limba română, cu prof. univ. dr. emerit G.G. Neamțu și conf. univ. dr. Daiana Cuibus, va avea loc, conform calendarului, deci deloc intempestiv, în 14 iunie. Și va fi și atunci ”decât” o oră, la care, totuși, am mai putea adăuga 3 minute, minutele pe care i le-am ”furat” astăzi domnului profesor cu cântecul de final… (Dan Moşoiu)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.