Ascultă Radio România Cluj Live

Strugurii ”tratați”cu muzica lui Mozart

Un viticultor din Cueno, din regiunea Piemont, testează o nouă modalitate de a obţine o cultură record de struguri şi pentru a proteja mult mai bine viţa de vie împotriva dăunătorilor, difuzând muzică din operele lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Strugurii ”tratați”cu muzica lui Mozart

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 iunie 2017, 13:45

Scopul Ornelliei Correggia este, între altele, să creeze un echilibru armonios între vietăţi şi mediul înconjurător – a relatat cotidianul italian La Stampa.

În podgoriile lui Correggia se difuzează, prin intermediul mai multor difuzoare, muzică clasică, în special Mozart. Lista de melodii a fost alcătuită de Peppe Vessicchio, dirijor napolitan, care pe parcursul mai multor ani a condus Festivalul de Muzică de la Sanremo.

Dacă vacile din Wisconsin dau mai mult lapte atunci când ascultă muzica lui Mozart, de ce nu am obţine rezultate mai bune şi în podgorii – a precizat Vessicchio, care a scris deja şi o carte cu titlul: Roşiile cresc mai bine cu ajutorul muzicii.

Această modalitate a fost deja testată de cultivatorii de roşii din sudul Italiei.

În podgoriile Cueno, primele rezultate sunt aşteptate peste trei ani. Carlo Cognizzi, producător de vinuri, care prepară Brunello, un vin renumit din podgoriile Montalcino din Toscana, difuzează muzică clasică, prin boxe, de câţiva ani în podgoriile sale. Conform experienţelor, strugurii care cresc în această atmosferă întreţinută de muzica clasică se coc cu zece zile mai repede – a afirmat Cignozzi. Muzica ţine departe animalele sălbatice, vulpile, mistreţii şi căprioarele, care consumă ş distrug strugurii. Este interesant, de asemenea, faptul că, datorită muzicii, strugurii nu sunt atacaţi de dăunători şi nici de boli. Fructele sunt sănătoase, deşi nu sunt tratate cu pesticide.

 

RADOR

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate