TIFF – recomandări de luni
Două documentare despre oameni și relația lor cu natura vor fi proiectate pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului. Secțiunea EcoTIFF vorbește anul acesta despre ritmul alert în care distrugem planeta și despre efectele acestui fenomen asupra oamenilor.
Articol editat de Carmen Sas, 5 iunie 2017, 11:45 / actualizat: 6 iunie 2017, 10:54
De la ora 11:00, la Cinema Florin Piersic, vedem Mulțumesc pentru ploaie/ Thank You for the Rain (r. Julia Dahr). Filmul îl urmărește pe Kisilu, bărbatul din Kenya care în ultimii patru ani a surprins în imagini impactul condiţiilor meteo extreme asupra familiei şi a satului în care locuiește. După ce o furtună puternică îi distruge casa, Kisilu pleacă să prezinte imaginile la conferințele ONU dedicate schimbărilor climatice.
Fukushima – viața merge mai departe/ Half Life in Fukushima (r. Mark Olexa, Francesca Scalisi) va rula de la ora 22:00, la Institutul Francez Cluj – Open Air. Folosind imagini cu peisajele post-apocaliptice din Fukushima, documentarul spune povestea unui fermier japonez ce refuză să își părăsească pământul. Continuă să trăiască în zona iradiată, cultivând pământul și hrănind vitele.
De la ora 21:45, la Casa de Cultură a Studenților are loc proiecția cu scop caritabil a filmului Petrecerea/ The Party. Fondurile vor fi direcționate către campania Enough is Enough, inițiată de Beard Brothers, ce își propune să adune 30.000 de euro care vor fi investiți în dotarea cu aparatură medicală a Secției de arși de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Petrecerea/ The Party, cel mai nou film regizat de Sally Potter, este o satiră la adresa elitei metropolitane britanice. Povestea gravitează în jurul lui Janet (Patricia Clarkson), proaspăt numită ministru al sănătății, cea mai înaltă poziţie din cariera ei politică de până acum. Ea şi soţul ei (Timothy Spall) vor să celebreze succesul împreună prietenii apropiaţi. La scurtă vreme după ce oaspeții se-adună în elegantul lor cămin din Londra, Bill face două mărturisiri șocante și reușește să distrugă petrecerea. Filmul a avut premiera în competiția Festivalului de la Berlin 2017.
Tot la Casa de Cultură a Studenților, dar de la ora 20, este programată una dintre capodoperele lui Buster Keaton, filmul mut The General (1926), inclusă de revista Sight & Sound în topul celor mai bune 50 de filme din toate timpurile. Proiecția va fi însoțită la TIFF de muzica originală a trio-ul francez Diallèle.
Patru filme din competiție rulează astăzi la cinema Victoria: Tortura (Australia, Premiul Fedeora pentru Cea mai bună actriţă într-un film de debut – Veneţia 2016), Delfinii înoată spre est (Uruguay, Argentina, Germania), Familia mea fericită (Georgia, Germania, Franța, Cel mai bun regizor la Sofia în 2017 ) și Teren de joacă (Polonia, Cel mai bun film de debut la Festivalul filmului polonez în 2016).
Un documentar interesant azi în program: Opera văzută de la garderobă. Producție Austria, poveste spusă de trei responsabili de garderobă la trei teatre de operă europene: Opera de stat din Viena, La Scala din Milano şi Opera din Odessa. La Cercul Militar, ora 13.15.
De neratat în Piața Unirii, de la ora obișnuită, 21.45, un film făcut la Cluj și prezentat în premieră mondială la TIFF.
Povestea iubirii, regia Radu Mihăileanu. Actorul din rolul principal, sir Derek Jacobi, se numără printre invitații de seamă ai ediției din acest an la TIFF.
Publicul clujean se întâlnește luni cu actorul Armand Assante la TIFF Lounge, la ora 17.
Anca Mureșan Bota