Consumul de alcool depinde de țara în care locuiești
Lituanienii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume, cu echivalentul a 18,2 litri de alcool pur pe cap de locuitor, în timp ce Republica Moldova se situează pe poziția a treia.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 iunie 2017, 06:00
Cel puțin asta arată datele unui raport făcut public de Organizația Mondială a Sănătății. Nivelul global al consumului de alcool în 2016 a fost de 6,4 litri de alcool pur pe persoană cu vârstă de 15 ani sau mai mare, cu variații considerabile între regiuni. Potrivit raportului, cetățenii Lituaniei consumă echivalentul a 18,2 litri de alcool pur de persoană. Țara baltică este urmată de Belarus cu 16,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor. Cetățenii Republicii Moldova se află pe locul trei cu 15,9 litri de alcool pur pe cap de locuitor.
Din Top-10 fac parte doar țările europene. Pe locul patru a ajuns Federația Rusă cu 13,9 litri, fiind urmată de România și Cehia cu 13,7 litri fiecare, Croația și Bulgaria a câte 13,6 litri fiecare, Belgia cu 13,2 litri. Top – 10 este încheiat de Ucraina care împreună cu Estonia consumă 12,8 litri de alcool pur pe persoană.
Țările europene continuă să bea dublu comparativ cu celelalte regiuni ale lumii, a declarat secretarul general al Alianței europene pentru politica în domeniul alcoolului, Mariann Skar.
Europa are o problemă cu alcoolul, nu doar din cauza consumului, ci și din cauza nocivității acestuia. Se constată un număr mare de decese cauzate de alcool, ciroză hepatică, accidente rutiere și leziuni, notează Mariann Skar. Potrivit acesteia, continentul european este, de asemenea, o regiune producătoare de băuturi alcoolice. Deci, există probabil cauze istorice și religioase care explică de ce europenii beau mai mult, iar în țările nordice avem de mai demult această problemă nesănătoasă.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.