Animal de companie: „Oasele” de ros din piele – bune sau ne-bune?
Salutare şi bine v-am găsit la o nouă ediţie. Când vine vorba de câini, cam toată lumea este de acord că acestora le place să roadă. Şi nouă ne place de ei când rod – în special când rod ceva ce le-am oferit noi nu când rod mobila, pantofii sau alte obiecte din casă sau din curte.
Articol editat de cristina.rusu, 8 iunie 2017, 08:52
O soluţie foarte populară pentru a menţine un căţel ocupat mai mult timp sunt aşa zisele „oase” din piele, piele de vită cel mai adesea.
Majoritatea câinilor adulţi le adoră, puii de asemenea, mai ales pentru că îi poate ajuta în acea perioadă critică când le cresc sau îşi schimbă dinţii. Pot chiar să ajute la o dentiţie şi gingii mai sănătoase.
Toate bune şi frumoase până acum. Problemele însă, încep să apară când încercăm să înţelegem mai bine ce sunt de fapt aceste „oase”.
În primul rând, e bine de ştiut că pentru majoritatea acestor produse, materia primă din care sunt făcute provine din industria pielăriei şi nu cea alimentară. Până să ajungă în forma pe care o vedem noi pe rafturi, pielea de vită trece prin mai multe etape în care se folosesc diverse tipuri de chimicale, unele cu o reputaţie proastă când vine vorba de sănătate, pentru a o pregăti pentru etapele următoare.
Mai precis, aceste „oase” sunt produse din partea interioară de la pielea de vită. Cea exterioară este folosită pentru pantofi, genţi sau alte produse folosite de oameni. Pentru a despărţi cele două straturi se folosesc din nou, alte produse chimice care transformă şi mai mult pielea în ceva ce seamănă tot mai puţin cu un produs natural sau sănătos pentru amicii noştri.
Alte probleme cauzate de acest produs pot să apară dacă sunt înghiţite bucăţi mici care se pot bloca în gâtul căţelului. Dacă înghite o bucată mai mare, aceasta poate rămâne blocată în stomac sau intestin şi poate crea astfel probleme foarte serioase.
Lista poate continua, dar cred că v-aţi făcut deja o idee despre riscurile la care ne putem expune căţeii cu aceste aşa zise „oase” din piele.
Vestea bună este că există şi variante ale acestui produs, care sunt de calitate şi nu prezintă atât de multe riscuri. Eu vă recomand, ca înainte să cumpăraţi, să căutaţi cât mai multe informaţii şi recenzii despre produs şi firma producătoare: de unde provine, prin ce procese a fost creat, sau orice alte detalii care să indice calitatea produsului. Dacă acestea lipsesc, cel mai probabil nu este vorba de un produs care merită să-l oferiţi căţelului vostru.
De obicei, dacă „osul” este făcut dintr-un singur strat, mai gros, este vorba de un produs de o mai bună calitate, faţă de cele din mai multe straturi subţiri. Acestea din urmă, se pot rupe mai uşor şi pot fi ingerate cauzând astfel problemele enumerate anterior. Mai există şi cele cu noduri la capete. Aceste noduri se pot desprinde foarte uşor şi pot fi pe urmă înghiţite. Cele mai bune par să fie cele făcute dintr-o singură bucată de piele, groasă şi care este rulată uniform. Acest tip, prezintă cele mai puţine riscuri iar faptul că este făcută dintr-o singură bucată, groasă, ne indică că este vorba de o piele de calitate superioară.
Pentru că ştiu cât de mult vă iubiţi câinele său câinii cu care vă împărţiţi casa, am căutat informaţiile care să vă ajute să cumpăraţi cel mai bun produs. Vă invit pe pagina de internet www.radiocluj.ro la secţiunea „animal de companie” să ne scrieţi despre produsele voastre preferate sau din contră, pe care nu le recomandaţi.
Atât pentru azi, până data viitoare vă doresc animale fericite!
Carina Matei/ Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1