Ce mai citim: Hanul lui Manuc
Unul dintre cele mai bune romane românești din 2017 se lansează vineri, 9 iunie, la Cluj.
Articol editat de cristina.rusu, 9 iunie 2017, 06:00
Vineri după-masă de la ora 18.00 avem întâlnire la Librăria Humanitas din Cluj cu scriitoarea Simona Antonescu, autoarea romanului ”Hanul lui Manuc” apărut la editura Polirom.
Simona Antonescu a scris până în prezent 3 romane, toate de factură istorică.
Prima sa carte, ”Fotograful curții regale” a primit anul trecut Premiul pentru debut al Uniunii scriitorilor.
Al doilea roman al său, ”Darul lui Serafim” se citește pe nerăsuflate și îl are în centru poveștii pe industriașul Nicolae Malaxa.
Al treilea roman al Simonei Antonescu, ”Hanul lui Manuc” a apărut în această primăvară.
O carte de mari dimensiuni, scrisă într-un stil curgător și cuceritor care ne poartă în urmă cu 200 de ani în Principatele Române, pe vremea fanarioților.
Personajul principal al romanului este Manuc Bei, mare dragoman al înaltei porți, om educat și poliglot, negustor vestit, născut la Sud de Dunăre, într-o familie armenească. Un personaj fascinant al cărui destin aventuros formează doar o parte din țesătura complexă a romanului.
Un roman în care avem parte de aventuri din belșug, bătălii pe mare și pe uscat, urmăriri, dar și scene de viață obișnuită, la curțile boierești sau în haremul sultanului.
Călătorim mult în cartea Simonei Antonescu și cunoaștem o pleiadă de personaje memorabile: boieri, negustori, ieniceri, domnițe, cadâne, robi țigani și un bragagiu, parcă cel mai pitoresc personaj dintre toate.
O carte foarte bine documentată, un adevărat compendiu al vieții românești din urmă cu două secole, din care aflăm cum era viața odinioară, ce se gătea și se mânca la curțile boierești, cum erau sărbătorile de Sfântul Andrei sau de Armindeni.
Cu siguranță unul dintre cele mai bune romane românești apărute anul acesta în librării. O lectură obligatorie pentru toți pasionații de romane istorice.
Simona Antonescu s-a născut la Galaţi în anul 1969 şi a copilărit în localitatea Ţintea (judeţul Prahova). După absolvirea Liceului „Constantin Dobrogeanu-Gherea” (actualul Colegiu Naţional „Nichita Stănescu”) din Ploieşti, a urmat cursurile Facultăţii de Chimie din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.