Ultimul loc în Europa la servicii medicale
Ultimele rapoarte Eurostat arată că România este pe ultimul loc în Europa în privinţa serviciilor medicale şi rata de supravieţuire.
Articol editat de Camelia Velțan, 9 iunie 2017, 13:36
Precizarea a fost făcuă de preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lepădatu. Ea atrage atenţia că întârzierea aprobării medicamentelor nu duce la economii ci din contră costurile cresc din cauza spitalizărilor. Rozalina Lepădatu dă exemplul tratamentelor necompensate în cazul vasculitei cerebrale şi a lupusului:
În continuare sunt multe boli în care nu avem niciun fel de opțiune de tratament aprobată în România, compensată. Totul ține de un blocaj birocratic între Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și Comisia Națională de evaluare a tehnologiilor medicale. E foarte greu pentru noi, ca și asociație de pacienți să urmărim în permanență unde se blochează totul și să deblocă. Singurele variante din experiența noastră a fost să dăm statul în judecată. Atunci când am avut procese s-au găsit soluții până la urmă și lucrurile s-au rezolvat. Din păcate, este complicat să dai statul mereu în judecată – nu este o opțiune simplă și la îndemâna oricui. (Rozalina Lepădatu)
Rozalina Lepădatu a adăugat că pacienţilor cu boli autoimune nu li se decontează investigaţiile imagistice, analizele de anticorpi şi tratamentele.
Radio România Actualităţi
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.