Peste 500 de participanți la prima conferință Open Innovation
Clujul găzduieşte cea mai importantă conferinţă anuală despre inovaţie organizată în Uniunea Europeană.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 13 iunie 2017, 10:52 / actualizat: 13 iunie 2017, 13:35
La conferinţa Open Innovation 2.0 s-au înscris 550 de participanţi.
Aproximativ 200 sunt străini şi provin din ţări precum Belgia, Ungaria, Italia, Finlanda, Franţa, Spania, Bulgaria, Marea Britanie, Israel şi Suedia.
Ei vor discuta despre modul în care tehnologiile digitale transformă economia, relaţiile sociale şi cultura.
În cadrul Open Innvation 2.0 sunt prezentate soluţii prin care administraţiile locale şi naţionale se pot apropia de cetăţeni. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, spune că, în urma unei variante dezbătute aici, va încerca să creeze o platformă on-line în domeniul mobilităţii, care va oferi cele mai bune soluţii pentru deplasarea oamenilor dintr-o zonă în alta a oraşului:
Au fost foarte multe soluţii care au fost enunţate, în partea noastră de primărie, de exemplu, am preluat ideea unei platforme de mobilitate, pe care să o punem la dispoziţia cetăţenilor. Această platformă ar fi o îmbinare între ceea ce înseamnă transportul public dar şi arii pietonale şi, în acelaşi timp, conectarea cetăţenilor la aceste probleme. În fapt, obiectivul nostru este de a crea un oraş în care ecosistemul digital, compus din administraţie locală, mediu de afaceri, universităţi, ONG-uri să creeze acel mediu prin care să aducem oraşul mai aproape de cetăţean, utilizând tehnologia. (Emil Boc)
Conferinţa Open Innovation 2.0 este organizată pentru prima dată într-o ţară din Europa Centrală şi de Est. Până acum, ea s-a mai desfăşurat în Dublin, Amsterdam şi Viena.
Bror Salmelin, consilier în cadrul Comisiei Europene, spune că municipiul Cluj-Napoca a fost ales drept gazdă a evenimentului deoarece, în ultimii ani, aici au fost aplicate mai multe soluţii inovative care au devenit modele pentru alte oraşe europene:
Din perspectiva Comisiei Europene această conferinţă este foarte importantă, este un eveniment în care se prezintă soluţii inovative şi suntem mulţumiţi că a patra ediţie se desfăşoară la Cluj-Napoca, pentru că acest oraş a ştiut să o ia înaintea altor zone din Europa şi să pună în practică soluţii despre care în alte oraşe abia acum se discută ca posibile variante prin care să ne creem viitorul. (Bror Salmelin)
Reprezentant al clusterului iTech Transilvania, Bianca Muntean a fost şi coorganizator al evenimentului. Ea spune că puternica dezvoltare a industriei IT din Cluj-Napoca a fost un argument determinant în stabilirea oraşului ca gazdă a conferinţei:
Este o oportunitate care confirmă trendul ascendent pe care oraşul îl parcurge în momentul de faţă, mai ales în domeniul IT, în domeniul tehnologiei şi ne dorim ca şi în domeniul inovării să ne poziţionăm pe locuri din ce în ce mai bune. Avem înregistraţi peste cinci sute de participanţi, din Japonia, Coreea de Sud, Franţa, Belgia, Anglia, Danemarca, Suedia, aşa că ne aşteaptă două zile intense, în care vor fi discutate proiecte concrete, care vor include, pe viitor, şi parteneri români. (Bianca Muntean)
Mihai Miclăuş
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.