Klaus Iohannis cere soluționarea urgentă a crizei din interiorul coaliției
Preşedintele Klaus Iohannis solicită soluţionarea urgentă a crizei din interiorul coaliţiei de guvernare pentru a se evita instabilitatea politică – a declarat joi dimineaţă, 15 iunie, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.
Articol editat de Camelia Velțan, 15 iunie 2017, 11:28 / actualizat: 15 iunie 2017, 13:25
Rezolvarea crizei interne a coaliţiei este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită.
Şeful statului a luat act de faptul că a apărut o nemulţumire în ceea ce priveşte activitatea Executivului şi că se doreşte schimbarea întregului Cabinet, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi.
Ea a menţionat că scrisoarea semnată de preşedinţii PSD şi ALDE, prin care aceştia anunţă că i-au retras Guvernului sprijinul politic, a ajuns la Palatul Cotroceni.
Purtătorul de cuvânt prezidenţial a citat două articole din Constituţie referitoare la încetarea funcţiei de membru al Guvernului şi la desemnarea unui prim-ministru interimar, însă a precizat că nu ne aflăm în niciuna dintre aceste situaţii:
Vreau să vă mulțumesc pentru prezența la această declarație de presă!
Vă informez că preşedintele României a primit scrisoarea semnată de preşedinţii PSD şi ALDE prin care aceştia anunţă că au retras guvernului sprijinul politic.
Preşedintele României a luat act de faptul că în interiorul coaliţiei de guvernare a apărut o nemulţumire în ceea ce priveşte activitatea executivului şi că se doreşte schimbarea întregului cabinet. În acest sens, Administraţia Prezidenţială face următoarele precizări legate de
procedură:
Potrivit Art.106 din Constituția României, „funcția de membru al guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.
Conform Art.107 din legea fundamentală, „dacă prim-ministrul se află în una dintre situațiile prevăzute la Articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, președintele României va desemna un alt membru al guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru, până la formarea noului guvern”.
Deocamdată nu ne aflăm în niciuna dintre situațiile menționate în Constituție.
Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în parlament a unei moțiuni de cenzură, președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.
În situația în care guvernul va fi demis conform Constituției, președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în legea fundamentală.
Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul coaliției de guvernare, pentru a se evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a coaliției este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită.
Președintele României garantează respectarea Constituției în cadrul acestei proceduri. (Mădălina Dobrovolschi)
Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.